[多字少圖] 雲南元陽 - 哈尼雲上梯田

123 回覆
19 Like 1 Dislike
不過我記得好細個跟老豆翻撘二十幾個鐘火車去常洲(上海附近)個時有得訓
臥舖係噒貴好多?
人在日本撘緊巴士由關西機場去高松
本來已經坐到有小小攰
但見到啲巴打一係就坐20幾個鐘,一係坐60個鐘就覺得自己好輕鬆

自膠

巴打去四國玩?幾個鐘訓下好快過
好能野你坐硬座 有無坐到椎間盤突出

有 post 話坐 16 個鐘 economy class 飛機已經想食, 呢邊有人坐 27 個鐘硬座面不改容

火車可以起身周圍行下,同埋佢到每個大站會停15分鐘左右可以出去

之前拉薩硬座坐番廣州 連埋delay 60個鐘 已經坐乜都唔撚驚

原來有人痴線過我
下次挑戰下先 西藏係咪搭火車好啲?可以慢慢適應高反?

理論上係既 但我去果陣亦都有好多人係火車死下死下 同埋我覺得搭火車識下人好玩d 果陣識左幾個西藏人

大陸人係邊到都訓到,好撚勁 個陣凌晨3, 4點訓唔著係架車行黎行去搵位叉電,有幾個俾我行過唔小心踢左幾次都冇醒
我都係咁話,其實自己去旅行唔悶,因為一定識到人

多謝巴打
不過我記得好細個跟老豆翻撘二十幾個鐘火車去常洲(上海附近)個時有得訓
臥舖係噒貴好多?

硬座192 硬臥378.5 軟臥583
軟臥仲貴過搭飛機

多謝巴打

等緊你UP 想去
好能野你坐硬座 有無坐到椎間盤突出

有 post 話坐 16 個鐘 economy class 飛機已經想食, 呢邊有人坐 27 個鐘硬座面不改容

火車可以起身周圍行下,同埋佢到每個大站會停15分鐘左右可以出去

之前拉薩硬座坐番廣州 連埋delay 60個鐘 已經坐乜都唔撚驚

原來有人痴線過我

理論上係既 但我去果陣亦都有好多人係火車死下死下 同埋我覺得搭火車識下人好玩d 果陣識左幾個西藏人

大陸人係邊到都訓到,好撚勁 個陣凌晨3, 4點訓唔著係架車行黎行去搵位叉電,有幾個俾我行過唔小心踢左幾次都冇醒

黎緊7月去新疆 搭40幾個鐘
慳錢搭火車?
香港去昆明坐UO 都係500蚊

佢冇得沖廁,要自己拎水沖

渣ga

利申:係長途火車柯過5次以上

巴打個陣腸胃炎

唔係一程柯5次
Btw,火車有得買飯食

話說火車停緊個陣係唔俾去廁所,一開頭我都諗唔明,後尾估佢應該係直接排去路軌,如果停車用既會搞到個車站臭到仆街
係呀有飯 米線 杯麵 乜都有,佢定時係啲大站停個陣都可以落去買野飲

有冇人sale 糖?

職員sell野

但係冇人買

原來有人痴線過我

買左飛?硬座定臥鋪
慳錢搭火車?
香港去昆明坐UO 都係500蚊

可能因為假期,我check過要差唔多成千蚊
都唔係完全為左慳錢既,未試過想搭下大陸長途火車 回程係坐飛機返

原來有人痴線過我

買左飛?硬座定臥鋪

6月10先有得買 中國火車飛最多早28日買 硬卧啦 硬座試過就算
你啲相真係好靚

唔係我影架 上網搵返黎 我就係睇完先想去
電話影出黎爭好遠,好後悔冇學影相

柒咗
Day 2

到昆明已經係夜晚8點幾9點,一落車淨係想快啲返青旅訓教

今次我住呢間青旅係昆明好似幾出名,可能好多巴絲都住過。去到check-in見有幾個香港人

第2張係朝早影,因為個晚太黑咩都影唔到
間青旅幾靚好文青feel 浴室算幾乾淨,同我以前住過既青旅比。一晚36人仔,係6人房黎,幾十蚊住咁既質素我絕對收貨

Btw講多樣on9野,又係唔plan定冇做功課既後果 話說我打算Day3-4係元陽,Day5再返黎昆明住2晚Day7搭早機走,所以青旅係分開book既
係呢到開埋名因為都應該好多人識,我Day2訂個間叫昆明駝峰客棧,Day4-7叫花木藍客棧

當我去到駝峰客棧個地址,見到好大個牌寫住花木藍,心諗唔撚係掛原來2間係隔離 不過都唔出奇有時啲青旅係集中哂係某一區。我去之前係完全冇search過交通,全部都係即時用google map搵路同睇搭咩車。之後我發現花木藍附近冇一間野叫駝峰 再望真啲個牌上面,有好撚細幾隻字寫住昆明駝峰客棧 再check多次2間個地址,一樣既喂!!!

但係我2間都係同一個網訂,佢sd黎封email都係唔同名 所以大家去之前真係要做好research,唔好似我咁on99

搵路搵左一大輪終於check in左,間房啲人都訓哂教,個陣我發現全日淨係食左個杯麵,餓到仆街之下問人附近有咩鋪頭未收,佢介紹我去對面街間燒烤

掛住食唔記得影,得返碟茄子

食飽就返去訓教準備第2朝繼續搭長途車入元陽 講多少少交通方法等想去既巴絲參考,去元陽除左自駕之外一定係搭巴士

1. 昆明 - 元陽(新街鎮)
搭呢架係最方便同直接,車程大約6-7個鐘,有臥舖可以訓。但係佢每日只係得幾班車,由昆明南汽車客運站出發,大約90蚊人仔咁上下

2. 昆明 - 建水 - 元陽(南沙)
都係昆明南汽車客運站出發,坐3個鐘左右到建水,半個鐘左右一班車,都幾密下 ,人仔81蚊
建水去元陽都係有好多車,滿哂人就會開,坐2個鐘左右,人仔32蚊,有時間可以去埋建水古城行下

3. 昆明 - 個舊 - 元陽(南沙)
我未試過咁搭,所以幫大家上網搵左啲資料
去個舊要由昆明東客運站出發,搭4個鐘左右,人仔70-104,都係半個鐘左右一班車
個舊去元陽每10分鐘一班車,車程一個鐘內,16蚊人仔

建議大家最好早啲出發,因為車程都幾遠下
同埋南沙係山下,如果去梯田觀景區要再搭一個鐘麵包車上山

去程我簡左係建水轉車入元陽,因為班次密啲同埋昆明直去元陽個架車我上網搵唔到太多資料,之後先知原來佢每日得3班車。上面係綜合我上網搵返黎既資料同埋自己經驗,有錯屌細力啲

原來有人痴線過我

買左飛?硬座定臥鋪

6月10先有得買 中國火車飛最多早28日買 硬卧啦 硬座試過就算

未上網訂過唔知 自膠
你之前係經ctrip定其他網訂?
8月就去啦
咩都未PLAN
8月就去啦
咩都未PLAN

大家咁話
隨性一點
我六月走
36蚊一個床位已經好貴
除非位置極好

Btw 講價是常識吧

我book個陣好多都full哂 呢間差唔多最平 仲要得返一個位,上網book去到都有價講?
8月就去啦
咩都未PLAN

巴打去邊呀
8月就去啦
咩都未PLAN

巴打去邊呀

而家諗著去雨崩,麗江,瀘沽湖,香格里拉同大理
機票都未買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞