[多字少圖] 雲南元陽 - 哈尼雲上梯田

123 回覆
19 Like 1 Dislike
新手第一次係旅遊台出post,今次想介紹一個雲南冇咁出名既地方 - 元陽

話說上個月復活節假有一個禮拜時間,即刻上網睇下有咩地方可以去,由於時間同錢有限,一直搵唔到啱既地方可以去。突然係個大陸旅行app見到元陽呢個地方,簡單睇左介紹同相之後,就好衝動咁決定去呢個連係邊都未知既地方....

首先貼幾張網上睇到既圖俾大家j下先

靚到痴線
上網略略睇過去元陽一定要經昆明先,去過雲南既巴絲都知昆明好似一個中轉站咁,無論你去麗江 大理 瀘沽湖 香格里拉定西雙版納正路都要先去昆明。

因為budget有限,我想盡量慳錢加上未搭過大陸長途火車想體驗下,所以決定去程係廣州搭火車去昆明,回程再搭飛機返黎。

Day 1 + Day 2

從來未試過一個人返大陸,諗返起都唔明自己當時點解咁夠膽 好彩既係今次成程都冇咩意外發生/冇唔見野

第一站係經深圳上廣州先,太興奮想快啲到目的地既關係中間冇乜點影相 唯有用我記憶講返俾大家希望你地唔會睇介意太多字 上面張圖係廣州既地鐵

冇做好research既後果係,要行好多冤枉路
話說廣州有幾個火車站,去昆明可以簡坐高鐵或者普通火車,我個陣on99去左高鐵個廣州南站,係counter買飛先知我要去既係廣州站

可能大家會問點解唔坐高鐵 唔係快好多咩?
絕對係,仲係快好撚多
坐高鐵8個幾鐘就到昆明,普通火車係要坐27個鐘 但係價錢當然都爭好遠,高鐵單程人仔434.5 同搭飛機差唔多 普通火車單程人仔192 雖然時間差唔多係高鐵既3倍

幾經辛苦終於上到火車,係上車前我買左幾個杯麵同零食靠佢地過呢27個鐘
坐完既感想係,環境冇想像咁差,廁所個啲都勉強算乾淨既,比起大陸街邊啲公廁既話 成車得我一個香港人,其他都係拎住一袋二袋既大陸人,多數都係返鄉下我諗

一開始down定幾套戲打算係車睇,諗住睇哂佢又訓下應該好快到。我坐既位係三個人一排,對面係對返鄉下既昆明夫婦,隔離有2個大陸仔咁,其實啲位冇間隔係逼到仆街,3條友逼住一齊坐,好彩過左幾個鐘隔離有個大陸仔落左車,算係坐得鬆動少少,但都係好難訓到,好後悔冇帶個頸枕去

其實一開始真係好悶,想訓又訓唔到,出面黑哂咩都睇唔到,帶左一個尿袋去好快就睇戲睇到冇哂電,最後on99冇野做同隔離大陸仔吹左成晚水,總算涯過左一晚

恰左陣到第2日朝早日出,咁啱架火車經過貴州,望出去啲風景靚到仆街 突然覺得搭左咁耐都係值得,原諒我電話冇乜電影唔到相大家睇,淨係可以上網搵下貴州類似既風景圖

同呢張圖差唔多,我睇到哇哇聲,真心覺得好靚,大陸仔就問有咩咁好睇,佢地鄉下周圍都係咁
又再醒下訓下發下呆望下風景撩下隔離左右吹水,終於到昆明

出住咁多先,留係昆明訓一晚到第2日就出發去目的地元陽,認得我啲相既朋友勿相認thanks
手機響鈴
元陽 梯田雲海 好後悔唔夠時間留得一日係元陽,好多地方都無去 仲要睇唔到日出
好靚好想試下獨遊
啲相好靚 我都勁想去中國獨遊不過屋企人唔俾
之前去雲南
識左個紅河妹妹
遲D 順路去探佢先
留名
試過坐火車硬座廣州去昆明留名
留名
好能野你坐硬座 有無坐到椎間盤突出
兩年前都單拖去左雲南幾日
好正
元陽 梯田雲海 好後悔唔夠時間留得一日係元陽,好多地方都無去 仲要睇唔到日出

我都留左一日咋,其實夠行哂咁多個梯田,去影相就建議留多日,可以影哂日出日落
我個日有起身睇日出,可惜天氣唔好睇唔到太陽同雲海
好靚好想試下獨遊

巴打想去邊到

有 post 話坐 16 個鐘 economy class 飛機已經想食, 呢邊有人坐 27 個鐘硬座面不改容
強力留名
啲相好靚 我都勁想去中國獨遊不過屋企人唔俾

我瞞住屋企人話跟學校返大陸 希望佢地唔會睇到呢個post 其實冇想像中咁危險,如果屋企人擔心咪試下搵多個伴一齊去
之前去雲南
識左個紅河妹妹
遲D 順路去探佢先

More 好少見哈尼族既後生女仔
Btw我都係青旅識左幾個大陸妹
試過坐火車硬座廣州去昆明留名

巴打有冇後悔
留名
留名
之前去雲南
識左個紅河妹妹
遲D 順路去探佢先

More 好少見哈尼族既後生女仔
Btw我都係青旅識左幾個大陸妹

無more

真係當識個朋友姐
留名
仲度緊行程

不過落車之後條頸好似就斷咁 見好多大陸人成排霸哂打橫訓係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞