[創業]想係香港搞遊戲創作

118 回覆
19 Like 4 Dislike
讀緊書嘅垃圾IT狗一名 遲下諗住投身呢一行

巴打加油

九頂帽 巴打,其實我地可以見下面!交流下喎
我有好多開發,legal,人脈上嘅資訊對你都好有幫助!

Email我,出嚟飲杯野!

多謝巴打先
無技術
只有錢同十幾年打機經驗

記得以前有公司係專請打機高手試玩
然後要寫報告
我個人就唔係太睇好課金手遊既前景
依家日本有D手遊都已經半年就摺服
就算SE呢類大廠出既手遊都係人流走得好快

近年真係賺大錢其實係Supercell
直接令到QQ都賺大錢
皇室戰爭係有得比你買指定卡
唔駛抽所以無咁搵笨玩家較受落

我預計未來幾年好多手遊都會撈唔掂
因為依家連老牌日廠手遊都互抄
甚至Sega都一個戰鬥系統一雞幾味扮新game
日本仔都咁
華人手遊會有趣得去邊?

如果真係搞新遊戲公司
應該要等手遊風潮沒落前
就想定日後可以興乜野類型既game
Madhead已係反面例子
神魔之塔後第二隻game已公佈就摺服
第三隻game都少人理
純靠山寨之後守唔住間公司係無意思

你可以上網做一下Research 有關全球,台灣,日本,大陸嘅課金遊戲資料先。
又或者download個appannie睇下遊戲趨勢同revenue先

SE近年絶大部份係買入遊戲,並非自家開發。

Madhead 評價係香港係好差下,不過佢嘅實際收入係你無法理解咁大的。

純理性討論,你要深入了解下手遊市場先

Madhead已無game為繼
神魔之塔只會越黎越多人棄game
內部員工好多人走左
我覺得Madhead係山寨遊戲公司既縮影

其實課金手遊唔係話唔做得
係希望大家唔好純山寨遊戲系統
千篇一律換湯不換藥
好多玩家已經厭呢種模式

皇室戰爭本身戰鬥好玩過好多手遊
改到課金有得買指定卡唔駛抽
已經係對消費者好好多
所以最後發過豬頭
之後一堆山寨皇室戰爭既game相比之下都hit唔起
因為已經係食緊第二沈水

想賺得番你個有米投資者既成本有突
最理想係做到第一沈水既game

個投資者係咪大陸人?
香港好少出手咁爽既遊戲投資者
大陸有錢佬要走資來港會爽手好多

皇室戰爭係幾好玩 我覺得有時模式差唔多可以理解,但抄到一無一樣正係換左graphics就真係好嘔心。
乜都唔識
只可以講句努力

多謝巴打
有興趣 但可惜仲讀緊書
諗住遲下都會投身呢一行

有時間既話可以一邊讀一邊學整
巴打加油
如果RPG或AVG類嘅可能可以幫下手,之前都試過上網揾D maker試玩過

利申:寫野(字)多
巴打似係要 3d 比較多,唔知有冇機會要請 2d artist,留個名表示有興趣想知。

當然有,巴打識唔識畫漫畫人物?
都想向住你呢個方面前進
你係睇書定睇睇網站講整game?
都想向住你呢個方面前進

2邊都有,通常係睇d點令點用。
好多時都google解決到
書就通常網上搵唔到先用
都想向住你呢個方面前進

2邊都有,通常係睇d點令點用。
好多時都google解決到
書就通常網上搵唔到先用

指令
讀緊書但都自學緊呢方面
之前搞過Board Game衆籌(睇你當唔當Board Game係遊戲業啦),入黎支持下。

另徴音樂JJ
巴打有無係招聘網站出job post ?
之前搞過Board Game衆籌(睇你當唔當Board Game係遊戲業啦),入黎支持下。

另徴音樂JJ

係咪西遊board game籌到三百幾萬個兩個香港人?
留名
請不請3D Artist?
師兄們有無開左谷傾嫁?想交流下👻
Hello巴打,我係當年幫過你畫畫嘅人,tg咗你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞