[創業]想係香港搞遊戲創作

118 回覆
19 Like 4 Dislike
3D jj留名
Lm
巴打如果唔想用罐頭bgm/se 可以搵我
之前Freelance幫過另一個巴打寫game既bgm
另外自己係外國讀緊audio production SE/錄音既野可能幫到你

Tg@kungfupandaren
巴打TG我可唔可以
[url]ps://t.me/tinytinxy[/url]
lm可以幫手做scoring bgm
lm可以幫手做scoring bgm

btw有需要可tg
@KIDENW
一隻遊戲成功係市場站得住腳除左遊戲性仲有好多方面配合,市場推廣、畫面、後台等等...

小弟之前係手機遊戲公司工作,好好彩離開舊公司之後一直有好幾間公司招手,北京、香港都有,不過一直冇應承去任何一間,因為總覺得件事唔係就咁轉份工!

之後決定用咗兩個月時間周圍搵投資者。

真係好好運,差唔多就要放棄嘅時候竟然俾我遇到一個相當有實力嘅投資者!佢聽完我嘅Presentation之後,願意投資我公司一個相當大嘅數目!由於我心目中嘅版圖兩年要組織大約成四十人以上嘅團隊!如果各位有實力嘅師兄有興趣,可以俾個電郵我 hr.trisss@gmail.com 見下面交流下!

呢個月已經請咗八個人左右。

主要想搵

Programmer Lead
Backend Programmer
Web designer
Graphic & Motion Graphic
營運遊戲人員

感謝各位!
如果知道我係邊個都唔好爆我出嚟
巴打加油
樓主加油
我而家學緊unity3D,C#
唔知將來我有冇機會用
儲錢去外國啦
一隻遊戲成功係市場站得住腳除左遊戲性仲有好多方面配合,市場推廣、畫面、後台等等...

小弟之前係手機遊戲公司工作,好好彩離開舊公司之後一直有好幾間公司招手,北京、香港都有,不過一直冇應承去任何一間,因為總覺得件事唔係就咁轉份工!

之後決定用咗兩個月時間周圍搵投資者。

真係好好運,差唔多就要放棄嘅時候竟然俾我遇到一個相當有實力嘅投資者!佢聽完我嘅Presentation之後,願意投資我公司一個相當大嘅數目!由於我心目中嘅版圖兩年要組織大約成四十人以上嘅團隊!如果各位有實力嘅師兄有興趣,可以俾個電郵我 hr.trisss@gmail.com 見下面交流下!

呢個月已經請咗八個人左右。

主要想搵

Programmer Lead
Backend Programmer
Web designer
Graphic & Motion Graphic
營運遊戲人員

感謝各位!
如果知道我係邊個都唔好爆我出嚟

要養40個員工一年好大開支喔

我當你出手低10k一個月
一人一年都120k
40人一年就4800k
至少480萬
仲未計其他成本
初創公司請咁多人要回本都難
你個投資者真係有幾千萬比你run間公司多年?

我黎緊都辭職想搞蚊型遊戲公司
但我想我最叻係度橋
天馬行空聯想力好高
已經有幾個project idea係比較市場上少見
我唔想做任何系統千篇一律既課金手遊
有隻game搞左少少bgm
剛剛搞緊公司logo
其他野進度超慢
人力資源少到爆
預左搞幾年先出到第一隻game

提提大家
如果搞遊戲
遲早一定要出隻Switch game
呢部機本身個設計已經好
剛剛公佈埋出MHXX
今年內實賣到過千萬部
遊戲機玩家係好樂意買game駛幾百蚊好少事
所以搞遊戲公司
長遠唔好剩出手機game或電腦game
我個人就唔係太睇好課金手遊既前景
依家日本有D手遊都已經半年就摺服
就算SE呢類大廠出既手遊都係人流走得好快

近年真係賺大錢其實係Supercell
直接令到QQ都賺大錢
皇室戰爭係有得比你買指定卡
唔駛抽所以無咁搵笨玩家較受落

我預計未來幾年好多手遊都會撈唔掂
因為依家連老牌日廠手遊都互抄
甚至Sega都一個戰鬥系統一雞幾味扮新game
日本仔都咁
華人手遊會有趣得去邊?

如果真係搞新遊戲公司
應該要等手遊風潮沒落前
就想定日後可以興乜野類型既game
Madhead已係反面例子
神魔之塔後第二隻game已公佈就摺服
第三隻game都少人理
純靠山寨之後守唔住間公司係無意思
做緊手機game 公司,可以比下意見
我覺得手機game大把錢搵,呢2年都冇1隻店既

皇室戰爭咪掂囉
簡單好玩
連線搵對手快
不停調整平衡度
課金都有得買指定卡唔駛抽
有得2 vs 2

我零課都玩到依家一樣覺得好玩
只係得幾張卡抽唔到
算係好仁慈
做緊手機game 公司,可以比下意見
我覺得手機game大把錢搵,呢2年都冇1隻店既

多謝你意見先
我都覺手機game做爛哂,模式一無一樣。
出產快賺錢快,但我想試下電腦試上既game
第一隻可能出隻vr 先,因為無咩對手感覺上

VR game做得最好
可能係VR女友

最大對手可能係VR設備未夠大量普及
讀緊IVE既gaming hd 希望有用啦以後

我覺得睇能力多過張證書

睇hk01招聘就知
其實好多公司都寫明有冇相關學位is not a must
反而要你係app store有一兩款自己既作品

入呢D公司都唔會有機會參與設計隻game
做前線員工唔會有得發板架
讀緊書嘅垃圾IT狗一名 遲下諗住投身呢一行
好想幫巴打但自己對呢d野一d都唔識
技能係識煮飯識普通話 請唔請

加一

讀啲嘢完全同game development冇關係唯一能力係精通兩文三語同諗ideas同graphic嘅嘢有觸覺知道一個好玩嘅game有咩elements同避開咗乜禁忌
仲係學生
讀緊game
想讀完入行
而家都係學校教乜學乜咁 好似好無力
想問應該邊方面可以學多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞