[創業]想係香港搞遊戲創作

118 回覆
19 Like 4 Dislike
打算由細studio做起先
本身自己一路讀bba一路自學研究寫game搞左幾年,各方面都樣樣識d,但唔係專精,太難既野都係要靠人

呢幾年一路有搵freelancer合作,但其實好唔穩定
試過俾人抄橋
試過俾人偷檔
(佢造既模組但佢自己拎左黎賣,事前有講明所有權係我既)
試過server俾人ddos
(事後發現係個fd酸鳩我果隻game跑到出黎,佢同個fd傾計果陣自爆,有哂對話圖但我個server已經無左,果陣俾佢打到間公司唔俾我再連番入去)

一路都好多問題,一路都各方面自學/網上論壇問人/請人解決

最後都叫有隻game平穩咁生存緊

易家想搞studio係因為想做一d更大型既game,以前一向都係搞手機遊戲,因為快同簡單,但我最想搞電腦遊戲,而且最主要既目的係想進步
但因為網上請人實在太唔穩陣
所以想有間實體公司,會有法律保護

呢幾年各方面儲左一筆錢,打算趁自己後生時實行呢個夢想
我只有幾次開鋪買賣既經驗,遊戲界我係初次嘗試

營運方式
有人話最平既做法係請人,然後每星期開一次會回報情況,我覺得支出係減到好多既,但有個office係到可以確保到員工真係係到做緊野,而且可以即時知道咩問題咩情況

自己既角色分配
以前主要係用C#同C++,一般太複雜既野或者唔重要既野我會請人做,例如一隻game既網上連線設定,玩家既交易系統。我唔識做模組。我個人比較鐘意level design,而且我認為自己既設定係一路都有明顯進步,但我知道搞公司自己就未必係動手做果個。咁除左商務上既野之外,我係比較適合做邊一個方位?問呢個問題係因為過往我都係差唔多自己做哂,隻game簡簡單單都要搞超過半年。

地點
誠信,番工生活= 香港
價錢= 大陸

希望各位巴打提出下d意見,無論好壞都多謝你地意見

識得既真心唔好相認唔該
Database既desgin都有排搞
同你做緊既野差唔多
同你做緊既野差唔多

留定名先
CS學生留名
唔識普通話就留係香港
尤其你係落手做果個
Database既desgin都有排搞

我希望可以專注係創作方面
平時唔識都係自學,搞唔掂就請人
然後睇人地點做
同你做緊既野差唔多

留定名先

hi巴打,巴打隊team幾多人?
CS學生留名

無讀過cs,有fd同我講話cs學生會識得比較全面。巴打平時有咩搞?
小弟係programmer,寫開GAME但一直都係接JOB多,無乜野出過街
反而想個樓主既心路歷程
有興趣傾下計TG我 http://t.me/arnoldyuhin

Pm ed
唔識普通話就留係香港
尤其你係落手做果個

識普通話,係大陸做過一排
但唔鐘意果邊既生活
都係香港好,無論食住番工定玩都係
大陸既好處係佢地人工真係可以好低
同你做緊既野差唔多

留定名先

3,計埋自己
On progress 咁做緊幾隻game
巴打你搞咩咁慘俾人蝦到痴線
同你做緊既野差唔多

留定名先

3,計埋自己

同時間做幾隻game咁勁
你地係Full time寫game?

網上好多壞人
不過無佢地水我都唔會令我有動力自己去學
原本覺得所有野請人就得
同你做緊既野差唔多

留定名先

3,計埋自己

同時間做幾隻game咁勁
你地係Full time寫game?

有前冇後果種

網上好多壞人
原本覺得所有野請人就得

寫game呢樣野心力同埋財力都要好夠
出去請人做係易, 但係一定做得唔長久

況且創業既伙伴最好都係有一樣既志向
大家有唔同追求既話好易會因為小事而拆夥
路過讀media既人

好奇巴打多數講code嗰邊,graphic嗰邊又點呢?都係請人畫? 因為通常graphic量都好多 咁支出咪好大囉
路過讀media既人

好奇巴打多數講code嗰邊,graphic嗰邊又點呢?都係請人畫? 因為通常graphic量都好多 咁支出咪好大囉

或者係招攬識畫畫既人

或者係做D唔洗咁多graphic既game
ddos
你D咩fd黎
求介紹
ddos
你D咩fd黎
求介紹

介紹d咩
其實果陣都估到係佢,因為果陣食飯講起隻game終於跑出黎,佢果陣已經唔順超咁(佢出左名自卑)只係無諗過佢會咁搞自己人,易家成班fd都知佢份人小人到咁,係有工作上既野先搵佢,平時幾出黎玩都無再叫佢。
路過讀media既人

或者係招攬識畫畫既人

或者係做D唔洗咁多graphic既game

有識人畫,但佢通常做模型,ui就俾出面
不過佢最近final year所以無咩點叫佢做野
其實我做既game graphic唔係好多
不過plan緊下年搞vr game,會好需要呢方面既人
會請人番黎做

網上好多壞人
原本覺得所有野請人就得

寫game呢樣野心力同埋財力都要好夠
出去請人做係易, 但係一定做得唔長久

況且創業既伙伴最好都係有一樣既志向
大家有唔同追求既話好易會因為小事而拆夥

小毒撚身邊無朋友讀呢科,更加無人睇好呢行。班fd次次食飯都會問我整game整成點,好似睇我死得未咁 不過又真係比好多意見同幫手試玩既。只係正式當工番我諗我圈子裡只得我一個。
受唔受新仔玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞