[創業]想係香港搞遊戲創作

118 回覆
19 Like 4 Dislike
做緊手機game 公司,可以比下意見
我覺得手機game大把錢搵,呢2年都冇1隻店既
我係前同行
希望你唔好成為一個仆街老細
巴打你搞咩咁慘俾人蝦到痴線

網上好多壞人
不過無佢地水我都唔會令我有動力自己去學
原本覺得所有野請人就得

寫game呢樣野心力同埋財力都要好夠
出去請人做係易, 但係一定做得唔長久

況且創業既伙伴最好都係有一樣既志向
大家有唔同追求既話好易會因為小事而拆夥

小毒撚身邊無朋友讀呢科,更加無人睇好呢行。班fd次次食飯都會問我整game整成點,好似睇我死得未咁 不過又真係比好多意見同幫手試玩既。只係正式當工番我諗我圈子裡只得我一個。

我比你好彩既係身邊好多人支持自己
更多既係關心,同一堆成日擔心、覺得我日常缺點會導致我失敗因而鞭策我既人
受唔受新仔玩

點新法 咩技能

多謝你意見先
我都覺手機game做爛哂,模式一無一樣。
出產快賺錢快,但我想試下電腦試上既game
第一隻可能出隻vr 先,因為無咩對手感覺上
我係前同行
希望你唔好成為一個仆街老細

巴打可否講下有幾仆街法?
巴打你搞咩咁慘俾人蝦到痴線

網上好多壞人
不過無佢地水我都唔會令我有動力自己去學
原本覺得所有野請人就得

寫game呢樣野心力同埋財力都要好夠
出去請人做係易, 但係一定做得唔長久

況且創業既伙伴最好都係有一樣既志向
大家有唔同追求既話好易會因為小事而拆夥

小毒撚身邊無朋友讀呢科,更加無人睇好呢行。班fd次次食飯都會問我整game整成點,好似睇我死得未咁 不過又真係比好多意見同幫手試玩既。只係正式當工番我諗我圈子裡只得我一個。

我比你好彩既係身邊好多人支持自己
更多既係關心,同一堆成日擔心、覺得我日常缺點會導致我失敗因而鞭策我既人

有人撐又真係會好有動力去做,始終整隻game要時間。

多謝你意見先
我都覺手機game做爛哂,模式一無一樣。
出產快賺錢快,但我想試下電腦試上既game
第一隻可能出隻vr 先,因為無咩對手感覺上

VR係一個好吸引既陷阱
香港近10年唯一一隻賺好多錢既自家製online game 係lfo
可惜管理不善 ,最終都係收皮
如果你有興趣傾多啲既,可以留低你既tg 慢慢傾
想做game artist
有需要既遊戲jj可以搵我
想做game artist
有需要既遊戲jj可以搵我

留低tg/email好嗎
讀緊IVE既gaming hd 希望有用啦以後

邊間
你讀過bba
應該知道in house自己請人做係一定最好
你都識講電腦遊戲 要有一批人keep住更新先有吸引力
判左出去唔通每次更新都請過班人黎搞?
不過依家電腦遊戲真係息微
燒錢前自己做多d研究先
你要同tos wow呢d game競爭

易家就係打算自己組隊固定既team,因公司名義去做。之前小牛試刀搵freelancer係想知道各方面需求d咩,各種嘗試咁。
但問題就上面頭post所講既

應唔應該租office?因為外國有studio係每星期約出黎開會,平時就番屋企自己搞。外國呢個方法係work既,但唔知香港人點。

自己位置應該著重商務定遊戲設計上,因為外國有公司係幫人管理內部

電腦online game我都覺得無咩聲氣,我覺得只係無廠肯投資落去。
留名

係香港做game真係好灰,比錢你做既多數都唔識打機,propose新諗法又唔敢試,難玩d又話太hardcore,其實老闆們明唔明hardcore gamer先係最肯俾錢個一班
你讀過bba
應該知道in house自己請人做係一定最好
你都識講電腦遊戲 要有一批人keep住更新先有吸引力
判左出去唔通每次更新都請過班人黎搞?
不過依家電腦遊戲真係息微
燒錢前自己做多d研究先
你要同tos wow呢d game競爭

易家就係打算自己組隊固定既team,因公司名義去做。之前小牛試刀搵freelancer係想知道各方面需求d咩,各種嘗試咁。
但問題就上面頭post所講既

應唔應該租office?因為外國有studio係每星期約出黎開會,平時就番屋企自己搞。外國呢個方法係work既,但唔知香港人點。

自己位置應該著重商務定遊戲設計上,因為外國有公司係幫人管理內部,例如你要搞宣傳佢地就會plan份野俾你,你點頭佢就實行。簡單講我可以專注整game,佢就幫我搞公司既野。不過我覺得自己有少少搞公司既經濟,可以自己學埋。但咁樣就無得專注整game。

電腦online game我都覺得無咩聲氣,我覺得只係無廠肯投資落去。

手殘未打哂就出左post
留名

係香港做game真係好灰,比錢你做既多數都唔識打機,propose新諗法又唔敢試,難玩d又話太hardcore,其實老闆們明唔明hardcore gamer先係最肯俾錢個一班

Hi巴打,我覺得係佢地安穩搵錢多過想突破試新野。難玩既game有佢自己既魅力
留名

Hi巴打,我覺得係佢地安穩搵錢多過想突破試新野。難玩既game有佢自己既魅力

其實super meat boy真係一個好大既借鑒,但無奈佢地隻眼淨係望到中港市場,三國武俠機械人課金

邊間

青衣

RIP year ?

我覺得睇能力多過張證書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞