黎左3日英國見左10分工都冇人請

269 回覆
27 Like 66 Dislike
英文都唔識多個夠膽去
唔驚比人

冇野慘過死,所以冇野好驚,其實好撚驚 ,開銀行,申請醫療,開電話話號碼,8成聽唔明都整好晒,feel到d鬼真係想打柒鬼
我學到一樣野狂thank you 佢地點都會幫你

巴打就憑你第一句我就非常欣賞你
We only live once, 點解仲要過一樣既人生
加油英文唔得睇多d YouTube 英文片絕對有幫助,建議你可以睇下Ellen page jimmy fallon jimmy Kimmel 個d late night talk show 既片,可以了解外國pop culture 多好多,到時就可以同人有計傾 9gag 都可能睇下
黎左2個幾星期,見左2x份工,義工都見左幾份,返左中國餐館1個星期整體都幾輕鬆,有時間比你周圍去下,去上下堂又得,感覺做廚房仲輕鬆過係香港做office, 其實我冇做過office
一星期上5日英文堂,全部都係意大利,法國,印度,巴西人。大家英文都係勁差,當然其實佢地好過我d既,我地已經玩埋左,一齊食飯,踢波 ,大家好多時只係用好簡單句子溝通,係1個1個字彈出黎個種,有時只會用單字,大家雞同鴨講好過引
黎左2星期感覺自己英文已經進步左,可能係錯覺
我準備辭工唔做,有義工請左我,對方唔介意我講單字,我硬係狗衝啦,長期留係中國餐館唔係辦法,所以走人
支持
樓主咁如果個底差既話 真係要睇多D VOCABS
冇VOCABS 聽睇講都冇可能進步得快
識好多留學生好鍾意群返自己人
唔少人本身英文底好好 佢地群唔群鬼都係西利個堆
但同時亦有班人 平身好怕同鬼講英文(尤其是強國人)
所以去逃避 佢地一講英文就LAG到痴線(睇得出佢地係冇信心個種)
你都唔想浪費自己時間就下定決心學好英文
口音個D就唔好理 因為冇人會理你口音 更加冇可能會得到口音咁濟
迫自己係走之前 同鬼傾計冇問題 已經算成功

係呀,我詞彙量勁少
以家一日背20個,已經維持左1個月,個個都話唔好背生字,其實我都係岩用呢d傳統方法學英文,我夠敢同鬼佬講,只係個腦空白講唔出,唯有用單字加動作
樓主 咁先似返個人
所以去逃避 佢地一講英文就LAG到痴線(睇得出佢地係冇信心個種)
口音個D就唔好理 因為冇人會理你口音 更加冇可能會得到口音咁濟

係呀,我詞彙量勁少
以家一日背20個,已經維持左1個月,個個都話唔好背生字,其實我都係岩用呢d傳統方法學英文,我夠敢同鬼佬講,只係個腦空白講唔出,唯有用單字加動作

其實要速成最基礎嘅溝通係要背㗎喇
睇戲煲劇嗰啲係留返畀有番咁上下水平嗰陣先做
樓主加油
我ex 當年會考英文都唔合格都照去
有自信敢開口講就得㗎啦

係呀,我詞彙量勁少

所以唔知邊D仆街話香港填鴨,唔背邊有詞彙同人溝通呀?不過樓豬就算背,都要揀D最常用嘅字去背,效率先可以高D,最好係背日常會話嘅書裡面出現嘅生字先
其實唔識英文絕對可以係英國或倫敦生存到,大家唔駛太擔心

自自然然就會迫住學到,以前賣豬仔個班都做到,驚乜?

菲傭黎香港黎得耐都識講廣東話啦
黎左2個幾星期,見左2x份工,義工都見左幾份,返左中國餐館1個星期整體都幾輕鬆,有時間比你周圍去下,去上下堂又得,感覺做廚房仲輕鬆過係香港做office, 其實我冇做過office
一星期上5日英文堂,全部都係意大利,法國,印度,巴西人。大家英文都係勁差,當然其實佢地好過我d既,我地已經玩埋左,一齊食飯,踢波 ,大家好多時只係用好簡單句子溝通,係1個1個字彈出黎個種,有時只會用單字,大家雞同鴨講好過引
黎左2星期感覺自己英文已經進步左,可能係錯覺
我準備辭工唔做,有義工請左我,對方唔介意我講單字,我硬係狗衝啦,長期留係中國餐館唔係辦法,所以走人

呢個會係你一世都唔會忘記的體驗!

係呀,我詞彙量勁少

樓主你背既係咩類型既生字?有冇材料介紹?我用緊不背單詞既apps背緊單詞,以洗腦既形式去學
其實唔識英文去點解要去English speaking國家,跟住去唐人街打工埋堆搞小圈子。
同班蝗黎香港,唔識講廣東話就埋堆新移民有咩分別。
其實唔識英文去點解要去English speaking國家,跟住去唐人街打工埋堆搞小圈子。
同班蝗黎香港,唔識講廣東話就埋堆新移民有咩分別。

如果肯學都ok嘅
樓主都叫學緊

Btw 肯講就得
但唔同意咩"溝通到咪得"
你學一樣野 未必要好精
但唔係學錯/明知有錯都唔改下話
呢種心態係窒礙進步
有鬼妹frd試過同我講"點解呢條友(韓國人)黎左5 6年英文都講成咁"
無錯外國人係大愛 唔會care你講英文講成點 但人地老奉要聽得明你啲爛英文?
但確實係有好多人用咩"明咪得"做籍口 得過且過
我諗呢種風氣多多少少解釋到點解香港人英文愈黎愈差
黎左英國三年
黎之前自問英文算ok
一開始同啲鬼講野有7成唔明
佢地啲accent
到而家總算聽得明8成
但一講到本地文化 娛樂節目個啲 完全唔明

你已經起步了,之後都會好順利

準備離開了

Why 呀
英國環境咁好

拎緊working visa
自知4年後過唔到35k 轉permanent
提早返香港搵錢算..

巴打點拎t2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞