讀文科 悔終生 讀理科 更稱心

251 回覆
87 Like 32 Dislike
當年想讀文科,俾同學個老母點醒
救左我一命
入bu commu媾女囉

Bu Lingu 唔知點解無乜人提
連Ou都多話題過依兩間
我覺得讀完文科幾好。
你有能力,讀咩都成功。

你覺得
睇數據啦柒頭

你自己讀文科讀得廢,
唔好一枝竹打一船人
成日係度埋怨,
要人認同自己,覺得自己廢係合理,
點解唔諗下令自己變強?係度自怨自艾

我邊係讀文科

就算你唔係讀文科,
有咩資格講文科既人廢姐。
比你叻既大有人在。
我讀文科,做教師都2萬5起薪啦,On9

我無話讀文科廢,仲覺得文科人好有heart
明知高機會乞食,更難入大學,競爭更大都揀,我就無咁既勇氣

啲傻鳩又用個人例子以為自己好醒
有哂入學分數入職薪酬數據
都客觀證明到理科有著數過文科
想駁都駁唔到
當年想讀文科,俾同學個老母點醒
救左我一命

大恩人
影響一生
入bu commu媾女囉

理科仔都搶到
我覺得讀完文科幾好。
你有能力,讀咩都成功。

你覺得
睇數據啦柒頭

你自己讀文科讀得廢,
唔好一枝竹打一船人
成日係度埋怨,
要人認同自己,覺得自己廢係合理,
點解唔諗下令自己變強?係度自怨自艾

我邊係讀文科

就算你唔係讀文科,
有咩資格講文科既人廢姐。
比你叻既大有人在。
我讀文科,做教師都2萬5起薪啦,On9

我無話讀文科廢,仲覺得文科人好有heart
明知高機會乞食,更難入大學,競爭更大都揀,我就無咁既勇氣

啲傻鳩又用個人例子以為自己好醒
有哂入學分數入職薪酬數據
都客觀證明到理科有著數過文科
想駁都駁唔到

成日話數學無用
我JUPAS全部BA

點揀20個ba
我JUPAS全部BA

點揀20個ba

頭幾個就大類收生文學士(HKU BU LU BA嗰啲)
跟住就City中文呀,LU Translate呀
乜春BA都放入去
我記得好似有個BU Journalism

有無諗過錢途
我JUPAS全部BA

點揀20個ba

乜春BA都放入去

有無諗過錢途

冇 預咗乞食

BU journalism 相比其他文科好好架啦
我JUPAS全部BA

點揀20個ba

乜春BA都放入去

有無諗過錢途

冇 預咗乞食

BU journalism 相比其他文科好好架啦

但人工比ive低
文科理科冇所謂 但你要全部有星
band2,3 讀兩科理科 谷好科數 三大/醫療科不是夢
文科理科冇所謂 但你要全部有星
band2,3 讀兩科理科 谷好科數 三大/醫療科不是夢

可能人地只想有學士學位之後就走去考督察,月入40k

公安係文科主要出路之一
可能人地只想有學士學位之後就走去考督察,月入40k

冒咁大風險
文科咪打廢柴,理科咪打大佬。好似鏗哥咁讀I大屈鳩啲band3仔一樣嘅道理。

建議phy Chem M2加科hist or geog

出黎個best5會靚好多,順便練下寫essay,對你英文同通識有幫助,同埋大學都要寫好多文,習慣下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞