讀文科 悔終生 讀理科 更稱心

251 回覆
87 Like 32 Dislike
點解會覺得讀大學揀文科會搵到食?

唔係預左乞食既咩

要搵食就唔洗讀大學或揀其他科啦
傻豬

文科係乞食
點解會覺得讀大學揀文科會搵到食?

唔係預左乞食既咩

要搵食就唔洗讀大學或揀其他科啦
傻豬

呢到香港來架!文科係等於乞食!

基本上,全世界都係
可能對你來講,讀理科同食屎無異
但連八大都入唔到,同食十舊屎無異

入到大學讀文科一樣食屎 三大另計

三大讀文科都比唔起讀其他科既人
閪夠未呀 揀科係睇興趣同能力
似你咁 移到民都無撚用 一世低等人種

睇興趣食得屎囉
我中學果陣西史唔溫書都全班第一,結果為出路揀咗理科
而家做工程撚四萬幾一個月,如果大學讀歷史,做十年都唔知有冇兩萬一個月。
事業上咗軌道有錢有時間咪再報下part time課程讀下歷史,不知幾爽

今日你覺得史記有趣,揀文科既話,聽日覺得科技有趣就無得返轉頭

但揀理科,仲可以學白先勇咁

睇興趣食得屎囉
我中學果陣西史唔溫書都全班第一,結果為出路揀咗理科
而家做工程撚四萬幾一個月,如果大學讀歷史,做十年都唔知有冇兩萬一個月。
事業上咗軌道有錢有時間咪再報下part time課程讀下歷史,不知幾爽

我依加完sem都有睇下歷史
英文差既你,揀理科
想入大學既band2 band3仔,揀理科

文科係俾啲有錢,英文好既人讀

獻醜不如藏拙
有啲學校可能分左科,但唔緊要,俾張家長信,爭取返自己一生返來
理科,22 23分夠入中大科大工程
21分夠入科大科學,仲可以搶文科仔位

但文科仔呢個分數得教大同嶺大揀
咁當然仲有啲收入少競爭極大既少數學系
係香港讀science咪又係乞食
利申bu science仔
係香港讀science咪又係乞食
利申bu science仔

起碼人工高過文科
而且仲有移民機會
dse應該取消文科,以免學生中伏
咁有啲情況真係冇計
幾有興趣都好,我都深明自己去唔到高位
反而簡文科可以俾我食到糊,何樂而不為
同埋純文科好多都本身對其他冇興趣
我好同意
好後悔當年懶型揀左文科 而架就食緊屎
咁有啲情況真係冇計

可以大學揀返文科
咁有啲情況真係冇計

可以大學揀返文科

好多中學雞以為入到大學就淨係讀major科
其實有好多垃圾common core要你讀,個度可以自己揀文科讀
講真問我宜家讀得開唔開心 我會話好開心
但前途 錢途 都好擔心
講真問我宜家讀得開唔開心 我會話好開心
但前途 錢途 都好擔心

讀完望住人地苦盡甘來
窮撚唔好學人讀psycho
咁有啲情況真係冇計

可以大學揀返文科

好多中學雞以為入到大學就淨係讀major科
其實有好多垃圾common core要你讀,個度可以自己揀文科讀

可以minor
揀理科,入到大學可以搶文科仔學位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞