讀文科 悔終生 讀理科 更稱心

251 回覆
87 Like 32 Dislike
樓豬有幾憎中文?啲post個個針住中文,係咪炒中文懷恨在心

老閪都讀文科下話
就算中文 fail, 有文學5/5*/5** 搭救一樣當中文計直升UGC

4 Core + 中英文學
中英 fail 都唔怕, 因為中英文學 Level 2 = PASS

然後揀大學科就gg了
我數學攞u又點計

你都唔會入到大學,有乜所謂

老閪都讀文科下話
就算中文 fail, 有文學5/5*/5** 搭救一樣當中文計直升UGC

中英 fail 都唔怕, 因為中英文學 Level 2 = PASS

然後揀大學科就gg了

jupas廿個都揀唔晒
做文妓咪移到

老閪都讀文科下話

然後揀大學科就gg了

jupas廿個都揀唔晒

嶺南文科都收21/22,同樣分數行理科路線分分鐘入中大科大

老閪都讀文科下話

然後揀大學科就gg了

jupas廿個都揀唔晒

以前咪都係咁

btw大學理工科收文科仔咪等同拖底畢業率

老閪都讀文科下話

然後揀大學科就gg了

jupas廿個都揀唔晒

以前咪都係咁

btw大學理工科收文科仔咪等同拖底畢業率

大學理工科係唔收文科仔
個啲文理electives都有唔叫文科仔啦
兩個都咪搞我 商科精英
鬼唔知咩
真係讀唔掂理科
知道自己要靠文科先上到大學
如果讀理科一定連大學都入唔到
利申:文+商
商其實都係完全冇興趣 為咗前途多條路先揀
鬼唔知咩
真係讀唔掂理科

畢業有咩打算?
鬼唔知咩
真係讀唔掂理科

畢業有咩打算?

政府工 / 文科老師
FF下
鬼唔知咩
真係讀唔掂理科

畢業有咩打算?

政府工 / 文科老師
FF下

文科老師係幾難做,太大競爭
10年前,仲係CE AL年代已經咁講啦
BA咪又係中化UE有加乘,理科仔都要讀架啦,同埋理科其他科比文科易高分,入U又易咁多,當年4條D入UST engine,文科4條D lingu都入唔到呀
CU同HKU仲要計CE, 文科CE分數慘情過理科好多,文科仔好撚難爭
鬼唔知咩
真係讀唔掂理科

畢業有咩打算?

政府工 / 文科老師
FF下

因因文科仔得依條水路最穩定又高薪
鬼唔知咩
真係讀唔掂理科

畢業有咩打算?

政府工 / 文科老師
FF下

因因文科仔得依條水路最穩定又高薪

10年前,仲係CE AL年代已經咁講啦
BA咪又係中化UE有加乘,理科仔都要讀架啦,同埋理科其他科比文科易高分,入U又易咁多,當年4條D入UST engine,文科4條D lingu都入唔到呀
CU同HKU仲要計CE, 文科CE分數慘情過理科好多,文科仔好撚難爭

正確, 不過要硬食pure math對唔少人來講係好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞