讀文科 悔終生 讀理科 更稱心

251 回覆
87 Like 32 Dislike
揀文科,dse失手無得好似理科仔咁易由ive hd上返去,如果你band2 band3學生,基本上要諗定後路

揀文科,大學競爭好大,要dse25分以上先穩入三大,仲要人工低過ive sci engine仔
但理科,22 23分夠入中大科大工程
21分夠入科大科學

揀文科,大學無bonus,理科仔可以同你爭位
理科可以揀文科位,但文科仔唔得
即係話,理科仔想大學讀返中文系都得,但文科仔就無得揀物理系

揀文科,無專屬文科既神科可以選擇

揀文科,基本上失去高階技術移民能力
技術移民要理科人才
當然如果你出身富有家庭唔care錢,咁可以另計
根據2016 poly畢業生人工報告,人文學科起薪點係咁多科最低,比ive仲低既人工,dse廿幾分都無用

揀文科,伯母擔心
中三揀左文科最大問題係
如果有日你先發現自己鍾意工程純科學等等
你要返轉頭就要投胎先掂
但理科隨時可以返去同文科位爭位

你可以話好努力係大學take返,但有幾多人覺得自己咁勁
讀文科,你英文差,基本上無5唔洗入3大,除非同人爭極少數學位

讀理科,英文有3已經有sci engineering揀
Band2 band3文科仔基本上唔洗諗入大學,整係英文已經輸在起跑線

理科仲有選修科搭夠
2016理工大學畢業生薪酬報告
https://www.polyu.edu.hk/caps/es/images/web_doc/GES_2016_Survey-Summary.pdf
首先恭喜人文學院包底
中三揀文科,俾你讀到大學,前路都坎坷
2016理工大學畢業生薪酬報告
https://www.polyu.edu.hk/caps/es/images/web_doc/GES_2016_Survey-Summary.pdf
首先恭喜人文學院包底
中三揀文科,俾你讀到大學,前路都坎坷

依加保安人工都萬三
駁唔到
除非你屋企有家底,或有料過林夕,勁過羅琳
否則中三唔揀理科,同做不孝子並無分別

尤其你英文唔勁,讀band 2 band 3,更加要揀理科
駁唔到

利申文科,差一分先讀到law,依家乞食過ive
屌唔好再講
中三19老師吹到文科有幾好幾有前景
但數據反映既先係社會現實
見過太多人後悔,係時候救得幾多得幾多

早幾年睇到你個post就好
對理科無興趣唔緊要,過左dse呢關先揀返文科

依加唔係要你地拎諾貝爾獎,只係考好dse,正常智商努力少少一定做到

尤其你係band 2 band 3仔,揀文科極大機會係死路

可以去返中學讀返中四
Band3哥對揀bafs econ等有咩意見

可以去返中學讀返中四

已經好老,不了
可能對你來講,讀理科同食屎無異
但連八大都入唔到,同食十舊屎無異
Band3哥對揀bafs econ等有咩意見

無意見
基本上,文科係人工上面係長期處於劣勢
你睇返10年前salary report都係咁
點解會覺得讀大學揀文科會搵到食?

唔係預左乞食既咩

要搵食就唔洗讀大學或揀其他科啦
傻豬
點解會覺得讀大學揀文科會搵到食?

唔係預左乞食既咩

要搵食就唔洗讀大學或揀其他科啦
傻豬

呢到香港來架!文科係等於乞食!
可能對你來講,讀理科同食屎無異
但連八大都入唔到,同食十舊屎無異

入到大學讀文科一樣食屎 三大另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞