南早:中國首次曝光轟-20設計圖 宣稱可有效打擊第二島鏈

229 回覆
8 Like 61 Dislike
就算幾十年前產物都冇問題,美國嘅科技水平就係勁到可以用咗幾十年依然係世界第一。
但問題係,以支那國嘅材料學水平,比撚哂設計圖你抄都做唔到出嚟啦
打未啊,快啦
B-2經過多次實戰都係認為唔實用
支那真係
啱啱先爆左話有美國公司賣設計圖,
e家又殲31(f35),又轟20(b2)
駛唔駛咁明目張膽呀
其實2010已經講緊,不過仲未整到
戰略性轟炸機係冷戰思維產物,而家整其實係燒錢 + 為面子
上到火星, 世界對中國科技既重視程度又高好多
我幾時有話過冇差距?
B-2都係上世紀80年代產物,大陸抄得到有幾出奇?何況而家電腦運算能力係以前幾萬倍,佢又唔係全部抄足
AL-31基本型推力75噸
F-118推力85噸
當你過埋進氣道打個8折,都仲有6噸,即係總推力係B-2 70%
4部AL-31要推得起有咩問題
B-2最大起飛重量170噸,70%即係120噸,就算佢真係搞到空重90噸都仲有30噸載油載彈
有乜問題?
行返老蘇條路
共產結果
恆池
同恒馳一樣,10 年後只會見到個空心外殼
你咁即係話俄亥俄級/哥倫比亞級/Trident呢啲唔實用?
實際上戰略武器只會係作為戰鬥略威懾存在,唔會輕易動用
我咪話唔明射野火星有咩好吹

又係果句 差距係材料同引擎上 唔係算力問題
AL31本身就設計for 高空高速嘅低旁通比引擎 根本唔適合咁嘅進氣方式
進氣效率有一半都偷笑 都唔講進氣不足引擎會唔會有問題

一係就重新設計 加旁通比谷推力 係套上去咁簡單就唔洗搞F118
依個好好笑 震住熄電制
我幾時有吹過,只係話火星登陸冇咁簡單,ESA 16年都失敗過一次,唔係話70年代有人登陸成功就代表好容易

運算力係for佢飛控嗰part,以今日嘅運算能力肯定比80年代易
F-118一樣係F-110發展出嚟,大家都係由低旁通比引擎發展過嚟,一係你講下F-110同F-118有咩分別,點解大陸又會做唔到佢嘅70%?
核戰雞呢?
漏咗小數點。。。7.5同8.5噸
我咪講左係旁通比問題
旁通比越高油耗越低 推力越大 進氣要求更低
你見戰機進氣口多數會有特設計兜住氣流就知要求有幾高
背部入風點做到高效進氣
F110前面加大個扇葉做大旁通比 改走afterburner黎做F118
問題你改一改就幾百項test要做 唔係就咁放上去用得
同埋大尺吋扇葉加工要求亦係好高 唔撚係你講到拎出黎就用得

https://cdn.britannica.com/80/24080-050-34F9944A/turbofan-afterburner.jpg
具體你參考客機同戰機引擎分別

冇可能易全翼機身、上置引擎都係得b2做到
1:1原形機,3年整到出黎穩定飛到真係當支那贏
唔計幾重、航程幾遠、電子設備,剩計起到飛、降到落
你講嘅我都知,老解又點會唔知?
請問上述邊一項對解放軍有技術難度?
我有阿姆斯特朗回旋加速噴氣式阿姆斯特朗炮設計圖

咁佢咪有機會係第二個做到囉,而且佢張圖有兩塊類似垂尾嘅物體偷雞
你logic係咪有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞