做完smile 大半年 有啲後悔

481 回覆
623 Like 28 Dislike
做完3年啦,覺得超正,後悔無早d做
開頭矇左合埋眼休息陣就會清,之後清嘅時間越黎越短,最後合埋眼休息完都唔會清,要唔知點解先會間中清1,2日
最撚搞笑係我可以隔個mon 2米睇得清過戴眼鏡嘅人
最短明視距離有乜可能3cm呀
嬰兒都10cm啦
呢啲應該無得搞,戴眼鏡都無用

我就應該係近視未清
其實2015年CCTVB 有個節目叫"活得健康嗎" 第16集有講過呢樣野
我指既係近點聚力不足
正常人係可以去到5CM距離左右
如果10CM其實都算合格,但已經係臨界點同有side effect

因為雖然極限位差個幾CM好似冇太大問題
但你望唔到9CM,唔代表10CM 你可以輕鬆望,又唔代表20CM 你同其他人一樣程度既輕鬆

所以佢帶出近點聚力不足引致閱讀時容易疲倦,集中力不足問題
邊間咩醫生
留名
做完超爽 運動又唔使托眼鏡 眼鏡錢都抵返
lm
好彩既就無咩副作用
係對眼乾d
樓主有冇問過做手術個醫生有冇得搞啊?
我做完lasik都有呢個問題
仲有一個好類似既問題
最明顯係睇自己背脊 ,睇一秒就痛痛地睇唔到落去
你同啲廢老一樣信埋啲內容農場
去過日本未
眼乾/對光敏感仲唔夠?
眼黎架大佬,少少唔舒服都已經好影響精神/心情
試下你日日眼乾一日要滴兩三次生理鹽水,太陽猛少少都擘唔大對眼?
我做完so far ok
眼乾情況多少少但唔太嚴重
通常係唔夠瞓先要滴眼藥水

最明顯係夜晚睇嘢有starburst 同halo
醫生之前話做完半年會無
但係而家做咗4年都仲有
不過唔太影響日常生活
我寧願有呢啲都唔想戴眼鏡
咪玩啦40 就老花?
上個月在浸會做左lasik 做完第日檢查個醫生話本身眼水多恢復得好 單係右眼已經睇唔到傷口
除左頭2星期睇野慢少少同洗頭唔方便之外 宜家日夜睇野都正常
on9 戴day con 仲快啦
窮撚唔戴day con 唔怪你
500-600度建唔建議做
有需要日日戴咩??
你不如佩返副好睇啲嘅眼鏡
鏡片畀多倍價錢 做雙非球面仲好啦
雙非會睇落對眼冇咁扭曲㗎
smile 都一樣
我冇留意同冇做過呢個手術
純粹見你講日本人唔食三文魚呢單嘢
你就想拎 smile 搵位入我
我純粹入嚟睇吓有乜八卦
好似做果陣簽文件都有講過
斷估唔會得香港有得做
全世界都係咁做邊關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞