做完smile 大半年 有啲後悔

481 回覆
623 Like 28 Dislike
係咪女醫生
呢個正正就係我所講近點聚力問題
我幾肯定大部份人都會有呢個問題,只係無留意/或者解釋唔到又唔太影響日常所以無理佢
做完手術後,近點聚力不足會令到望近野需要更大力量
你打機望MON 既距離可能只有5-60CM
呢個距離其實你明顯FEEL到隻眼比以前用力
甚至會因為咁影響反應同遊戲集中力
你試下拉後至90CM或以上,你會FEEL到輕鬆好多

但太遠打機,又會影響遊戲操控力
其實可以每日找時間,不斷超近距離同超遠距離對蕉
訓練眼球肌肉,去改善呢個問題
請問你係咪都有呢個情況?
咁係咪冇得救架喇?
我有啊,都幾嚴重,夜晚望d燈全部開曬差咁,左眼仲勁好多,係見到鬼影

會唔會好翻我都唔知,我唔係醫科生,純粹都係綜合網上面d資訊同paper

但係望翻d研究數據,去到做完半年既組別個hoas數值都會高過未做之前。希望我係錯

不過之前好似睇過份paper話高視力既人群普遍都係有少少hoas
ICL大約要幾錢?
兩個一齊做
藍到發黑
想知你本身近視幾深?
做左一年 先廿中應該唔關事

做完幾個月已經明顯feel到

上面位巴打講近點果個好中
我係你指個位巴打
你要去到望野"舒服",其實遠比你想像需要更遠
你而家望近野/ monitor,會feel到眼肌用力,鼻粱眼角位有受壓感覺
回想下做手術之前
再試下拉到110-120CM
你會發覺要去到呢個距離隻眼先會舒服同輕鬆

呢個就係點解做完手術集中力下降同埋容易累既真正原因
你會發覺成件事係因為OFFSET咗
要解決只有一個方法
就係通過不斷既超近距離訓練,來得到改善
怒我斷言,我幾肯定你玩第一身射擊會收皮
如果你以正常打機既距離(24吋mon 50-60cm)
隻眼對蕉較以前需要更大力量
呢個時候你有冇留意自己對蕉係有delay
即係眼球超快速移動,再對蕉望清既時間
你會感覺有過渡時間,呢個感覺係以前沒有的
但打機是爭分奪秒,呢個會有好大影響
我就係做LASIK 即係最傳統個隻
做左四年暫時都冇任何副作用
我做左就3年
打機回復返本身個耐力
不過打mobile pubg 真係好易攰
吹水你都信
有冇試過去迪士尼之類既4D影院?
一人一隻眼
係咪張瀞之?
嘩 咩名真係唔記得咗
我啱啱都去睇下啲paper
又真係冇講會好返
淨係話瞳孔大、近視深 會increase risk of hoas
真係勁後悔做咗
我屬於深近視嘅人 8xx近視 3xx散光,不過我都係選擇返戴眼鏡。雖然做咗係方便咗,但touch wood失敗或者有後遺症就一世。

因為深近視係唔健康嘅眼睛嚟,所以我自己2年會去驗眼一次。 如果突然出現閃光一下或者多咗飛蚊 最好快啲去驗一次。不過唔知咩原因 我呢3年近視同散光都一共減咗50-75度

我就無戴過con,不過視光師話而家啲con透氣同保濕都做得好好。 所以唔會考慮去做對眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞