做完smile 大半年 有啲後悔

481 回覆
623 Like 28 Dislike
原來真係有咁多on9仔睇完堆廣告去做smile
上面嗰堆覆你”我喺xx年前做咗都冇事“嘅人,唔駛講都知邊度請番嚟啦
眼科醫生戴眼鏡好多都係因為老花,老花係無得做smile醫,直接d講係根本無得醫
整容變性可以係因為審美性取向唔想做
視矯係想做但都會因為風險唔做
同埋依家係佢地自己話唔考慮做手術又踩你條尾呀?
你肯定係視光師請返黎既pr 驚人地做搞到自己無生意
眼科醫生自己講有潛在風險呀傻鳩
傻既先會做
拎自己做白老鼠
暫時仲未知老左會有咩副作用
因為.... 做左既人仲未老
你估錯喇,其實我賣眼鏡
你又知係因為風險而唔做?
而整容變性就唔係因為風險而唔做?
你做過統計定自己認為?
有啲人本身深近視加散光

做完唔洗戴眼鏡其實好撚爽

如果副作用唔嚴重其實都做得過
問題係呢個multifocal lasik技術, 成功率係唔高
做完遠近視力都會差啲
親口問咗佢地呀傻鳩
我係頭2星期放大假,有清過,遠近都清,跟住返工就越黎越矇,已2年
依家3米內就睇得好清,3米外就經常睇唔清,1個月得1,2日睇到遠野
最搞笑我去驗眼左眼1.2 ,右眼1
但睇唔到遠野,醫生話佢都唔知點解,可能係腦有事
有咩手術無風險架?on9
打顯影劑都有機會死 要簽紙啦
我想講我起碼識200個人做左舊or新,我就係少數失敗嗰個
依家有得你揀take唔take個risk呀傻閪
人地中意零風險唔撚得呀?
唔可以無事,一定要有事,最好盲埋,唔係就係打手
https://www.hklasereye.com/tc/treatments/presbyopia

PresbyMAX 老花矯視技術

PresbyMAX 老花矯視原理與LASIK一樣。先使用激光或微型角膜刀製造角膜瓣,將其折疊以暴露下面的角膜區域進行激光治療。然後,再使用激光在角膜表面進行切割。 與傳統的LASIK相比,PresbyMAX 老花矯視在角膜表面製造多焦點狀態。激光治療後,將角膜瓣放回原來位置即可。 

PresbyMAX 老花矯視可減低對老花眼鏡的依賴

在光線不足的情況下,度數眼鏡可以幫助遠距離閱讀或觀看

我諗佢指嘅係呢一種,但其實個原理係同multifocal contact lens 差唔多,咁個效果自然都差唔多

fit 開mf con 嘅都知,真係適應到嘅就開心,適應唔到嘅迫都迫唔到。但con就至少可以除低,但lasik 同mf iol就做左冇得後悔。。

我都聽過唔少老人家話做左個效果唔好(當然有bias,因為見得我嘅都係覺得做得唔好先會搵我)
仆街同我個case有啲似

頭一排有印象係清過

之後睇兩米遠既電視都未係好睇清楚啲字
睇你好唔好彩姐 利申已做4年 咩事都冇
你係咪想上黎比人屌姐?

縮返去你老母個閪到啦
做完無乜野,或者老左之後會有後遺症
但依家真係好撚爽

唔係導鳩人,自己衡量做唔做啦
因為冇事既人唔會講
做完唯一負作用,係超近距離沒法對蕉
基本10cm 內係睇唔清,我自己就記得未做之前可以去到3CM 左右

呢個問題唯一出事
就係睇3D,會好易累 (因為要近距離對蕉)
但一般3D 電影都仲OK

如果係環球影城,或者迪士尼入面既超大特效3D
就會出事,因為佢羅個蕉點羅到好盡,佢會要求你極近距離對蕉
某啲場景我甚至會blur (太近距離對蕉唔到)

但日常就無太大問題
眼乾呢樣野,其實未做手術,N年前第一日帶con 已經係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞