因為移民 慳左好多錢

421 回覆
1792 Like 48 Dislike
睇下咩琴 喺澳洲二手琴選擇多好多 而且有好多都好靚 琴行都有賣二手琴
不過澳洲tune琴係好撚貴 你部琴喺香港運到過嚟咪又係要tune過
依個真
本身想換冷氣
慳番
無錢、無事業 至有走的 本錢,我堂哥70年帶住$200落黎香港,宜家有2層樓,三個女
一年無買過衫 8月走
巴打好波 搵到份工 廿幾蚊個鐘,捱一排已經即刻唔同曬
原本想去澳洲 封關封到2046,開始諗可能去加拿大
好厲志
好好既一個例子
有手有腳肯捱 一定唔會餓死
聽落仲好過係香港既生活
電子產品一定香港平
同埋有D地方電話影相無得MUTE SHUTTER
大灣區咁好 點解走?
戶口冇6位數唔使諗,所以你留返香港食自己
想問大家走既勇氣係點黎
諗緊 但成日好猶疑好多人都話唔會走/唔想走
其實我而家生活算ok,
租都係3千幾,人工26k
但諗到遲下香港同大陸冇分別 就唔制了

仲要而家返工做到隻狗咁
遲下支那接軌,支支會湧落黎搶飯碗
倒不如趁後生有得揀既時候 揀左先
如果到第時無得揀先黎後悔。。太遲了

港共愈來愈癲大家都有眼睇
而家法律已經同大陸差唔多
慳3皮野
但去到個邊要浪費多幾倍 十幾倍
咁可唔可以宜家申請 但係2023之後先走
就係咁既心態 一直都話因為無錢移唔到 咁就真係一世都唔會做得到

睇左咁耐移民post 大把人心態都係咁
去到只有work permit 唔係做一年送PR呀
有無諗過bno visa唔批點算
話移民個啲可唔可以講下幾歲
我21歲 真係無聽過身邊朋友話移民
有幾個係外國讀緊書嘅朋友都表示 畢業想返香港
佢哋異口同聲話外國唔啱自己 唔想一世留係外國
覺得啲人太美化移民 叫我諗清楚完全唔係個回事
仲要唔止一個咁講
佢地係外國識嘅港人同學都好多返香港唔留當地

我識嘅人之中會移民
只有uncle個啲帶住一家大細 係去投資移民
仲係早幾年已經開始準備 唔係依家嘅事
我識會藉著呢啲逃生門計畫走嘅朋友
唯一一個都係交form搏下 因為佢個4x歲男朋友想走
而佢男朋友係有加籍仲係有錢仔 帶佢過去養都無問題
唔係我諗佢都唔會打算申請

基本上我見到嘅情況係
除非父母帶埋一齊走 否則無人自己申請
而父母會一齊走嘅 根本唔係透過呢啲計畫
係一早已經plan好投資移民
或者全家本來有外國籍只係回流返去住

我知係呢啲post講一定會比連登仔問候
但我都係講事實 年齡層不同 見到嘅事都唔同
可能你年齡層身邊好多人走 但我年齡層就好少人走
當然我相信有例外 不過我圈子真係無

仲有一樣就係 身邊唔少朋友都唔鍾意班移民撚
覺得班人靜靜雞走咪算 點解要吹到移民點好點好
又開曬post開曬page教路 日日分享
不停呼籲人走 唔係就變人間煉獄
所以就更加鄙視會移民個啲中年人
咁仲捐唔捐俾612
身家清白,又唔係公務員,又唔係紀律部隊。
bno visa 又冇年齡限制,好難唔批喎

唔批就去加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞