因為移民 慳左好多錢

421 回覆
1792 Like 48 Dislike
追新野就貴
買減價貨一定平過香港好多
有BNO英國穩陣好多
留5年一定secure到個身份
我唔知幾時走
但如果香港要封互聯網
我就會走
所以我而家一毫子都唔使
準備走佬
直接跳海自殺扮失蹤
殮葬費都慳番添
去到先買架dream carbmw
移民區
啫係你有手有腳
但剩係識幫自己老豆老母執骨
咪暴露自己下限啦
打個飛機,又省返四舊
你計左一年,有答案未

咁睇黎我頭幾年都係訓袋算了
加拿大唔係要有人請左或者讀書先去得咩
係香港買電腦抵過去外國買啦
人到咗就得
又想撚鳩啲後生仔
但要5年內
搞簽證果陣唔係要show埋顧主請你個證明?
可唔可以講多啲?英國加拿大我都諗左好耐,
加拿大拎pr個年期短 生活成本低 係門檻比較高?要先有顧主肯請你。。
英國雖然門檻都接近冇,但入籍年期好長 要6年,生活成本又高過加拿大好多。。

但好多人簡英國,未諗得透
去台灣應該易收過愛爾蘭
因為我有葡萄牙護照,聽講可以去好多歐洲國家長住,但我唔識德文,法文,葡萄牙文,西班牙文,意大利文,只識少少英文,好似話英國脫歐唔可以用葡國護照住英國,所以只得愛爾蘭揀。

十幾年後至夠錢移民,到時我驚台灣嫌我老唔收,前排聽到 D100 節目 台灣自己友講:做公務員會被陸委會留難,好難批。

聽完大受打擊,破壞原有計劃,原本諗住台灣物價低,中南部樓價平,空氣清新,生果又好食,農產品豐富又少用農藥,真係退休移民首選,就算要開三年舖頭,蝕晒二百幾萬港幣都唔怕,可惜好難批。
依家用緊3080
唔想換
有咩問題 我喺澳洲試過冇嘢做 500蚊買咗架錢7 一星期10幾蚊join個gym room. 夜晚瞓車 刷牙沖涼喺gym room 直到我揾到份清潔工 時薪廿幾蚊 先去租返間房住 返1日工已經夠交租
喺外國做窮人舒服過香港好多 娛樂又多啲 打場golf都係30幾蚊澳紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞