因為移民 慳左好多錢

421 回覆
1792 Like 48 Dislike
喺香港學咗車考咗個牌之後,去到外國最好跟師傅補返一兩個鐘或者問下當地香港人,各地嘅規矩揸法會有少少唔同.
慢慢嚟,始終都會輪到你,加油.
後生,有時間搵錢實有份.而家走唔到遲啲走.
搭單問,你係有job offer先申請,定係果邊先搵工?
有咩好驚
我一個人去歐洲都係咁
做Plumper搵到食, self employ 越做越多客自由度高好多嘢可扣稅,.呢條路冇走錯.
開始嗅到毛字
熱狗公民
你太毛啦
好快你起哂鋼
原來藍撚到黑
blk得柒頭皮單機撚
咪比d垃圾留係香港
五毛唔留係香港仲有咩用途
on9
改姓有咩問題 證明你係中華膠
又唔係脫離血緣關係
佢跟祖籍姓都唔撚得?
咁嫁畀鬼妹, 跟老婆姓?
起碼同老婆有關係

就算鬼佬都唔會無啦啦改自己姓氏啦
點解唔會 有鬼佬改過姓
佢唔想用原本姓先而改
改姓改名都係人權
冇人可以阻住
除非你想跟外父姓
有冇澳洲
個姓氏完全同自己冇關?
點解冇關先
我想用咩姓就點
有啲人姓賴卍嘢你都未見過唔出奇嘅
好少人改姓 因為想傳祖籍
所以改姓係好少 香港人思路算落後
澳洲反口狗 算啦
人哋喺度圍爐,主題係畀打算移民嘅人傾偈.你走入嚟踩場拉開個話題,啲人自然起火.如果你真係想討論,去搵返其他啱話題嘅post嗰度或者自己開一個post嚟討論自然會搵到多啲共鳴.好難怪人哋當你係假膠.
價值觀唔同嘅人對移民嘅想法都唔同.如果覺得香港嘅改變都係冇問題嘅話當然唔會諗住走.有部分喺外國讀書嘅留學生,好多嘢未殺到埋身仲未真正感受到. 佢哋嘅生活就係讀書同埋玩樂所以好自然只係比較當地夠唔夠香港熱鬧娛樂節目多唔多,覺得外國悶就唔想留喺當地.當啲人有咗家庭之後面對嘅問題多咗想法亦會改變,自然會考慮到細路未來嘅教育問題,亦會比較外國同香港嘅居住環境, work life Balance等等. 另外有好多人接受唔到香港咁嘅政治環境點辛苦都想走.
其實班移民撚係開post唔係畀嗰啲唔想走嘅人嚟睇, 佢哋基於好心提供資訊畀一啲想走嘅人. 佢哋想鼓勵一班想走但又唔敢走嘅人. 等佢哋擺脫個comfort zone. "comfort zone" 呢個term唔係每一個未移過民嘅人都會明白.
喺外面嘅世界係好定唔好係視乎你要啲乜嘢. 好多人話冇錢走唔到,但係移民又好,走難又好最主要係決心,錢反而唔係最重要.每個人承受能力唔同,好多人係要殺到埋身等到頂唔順嘅環境出現後決心先至出嚟. 的確喺外面好多早期窮L移民後都可以落地生根. 只要肯做同埋嗌頭嗰幾年,喺西方國家生活唔係想像中咁困難,我見到啲阿富汗,中東難民都可以settle down. 擁有民主自由普世價值,喜歡work life Balance嘅人自然會覺得移民係正確決定. 無論選擇走或者留低都係個人自己揀既路,冇話啱唔啱.
咁多人去外國有啲人返返香港一啲都唔出奇. 我離開香港廿幾三十年喺唔同嘅西方國家居住過,而家住喺澳洲.睇見數以千計唔同國籍同埋背景嘅移民喺外國開始佢嘅新生活,對佢哋揀嘅路我絕對支持.
你呢種問問題同埋答辯方式,畀人覺得你扮傻仔喺度搞事.如果你真係有問題嘅話請喺度問我,我聽日同你討論.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞