阿冰童童呢啲 Youtuber 其實一個月人工有冇一萬蚊?

343 回覆
21 Like 427 Dislike
當佢而家新office 1500呎
20呎租都3萬啦
課金係佢哋主要收入渠道之一
r人課金好合理啫
佢地算最top1%果班,咁都賺唔到多錢,其他一早收皮轉行啦
賺到笑
上面都數左好多出嚟,一大班幕前幕後人工,office租金器材,全部都係錢,十零萬都唔夠燒一個月
唔怪得佢可以出片咁慢
試當真有冇?
千八尺咋喎,仲要荃運二期,月租唔使20,000,養人就貴啦
我有睇佢
原來佢view數都幫到佢搵14k個月

其實kol出個ig 出個post真係唔平
我間濕鳩公司冇錢又要搵kol宣傳
有人識果d 垃圾kol ig得2000幾follower
都收你500蚊出個story
記得有個1.3萬人follow 收3000出個story
講緊係先原全聽都未聽過既人黎
所以阿冰童童麗英果d你真係唔使擔心
少極都唔會得萬幾一個月

另外間公司大又唔一定係搵好多既
掉番數佢揀租平既盤又唔一定搵得少既
以小薯茄黎講會員其實無咩肉食
應該係勁多人叫佢地開佢地先開
開左又要每個月諗d野/開個直播俾返d野會員
又要俾show錢,又要整禮物
睇返佢個plan
$25-得emoji
$100-每月2條直播(無得重溫)+限定片
$200-有得重溫直播+有張postcard
其實d plan真係唔多吸引,最多可能課頭一兩個月
加上佢地開直播講野又唔夠放,俾人有種"兒童台"既感覺
最多可能課頭一兩個月支持下就算
得閑r下廣告,整下souvenir買賺得仲多啦,好過開會員
所以會員d錢最多夠交水電
試當真啲片一分鐘都差唔多十皮,佢地channel多人sub
小幾?
童童好似仲需要返學喎 同埋麗英
直接問有無交稅啦
童童今年grad
想比d收入你老母
總有方法避既
你老母幾錢Q?
我俾錢搵人黎同佢訓
500蚊係最低價啦話?
少過500$都唔知點比錢好
同埋對一間公司來講,幾萬蚊比個kol 應該係常態?
Google落幾日都要啦?同埋可以針對受眾,完全化算啦
出名channel 10幾萬1個月就肯定有 e.g. sunny

IG story 6000 up, post 10000 係公價
fans支持嘅嘢好難講吸唔吸引啦
尤其如果係如大家所講佢哋會員年齡層係相對比較低嘅話
追星心態可以仲會強啲,長期課都唔係咩唔可能
如果有2,至3千人個個月課就一個月30萬,等於拍2條幾分鐘嘅廣告片啦
30萬出到好多個人嘅人工喇
點會冇肉食
講辛苦,拍2條片應該點都辛苦過開2次live啦
睇返佢哋都唔係個個月會接2條廣告片咁多啦

3千人都係講緊佢哋subscriber 嘅1%唔到
有都真係唔出奇
你睇下佢尋晚條直播片先講啦
其實就算黃都唔會專登幫襯佢比佢賺多一浸

除飛係佢獨家嘅貨姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞