台灣發布「國家級警報」全台大規模停止電力供應!

539 回覆
95 Like 4 Dislike
我弱雞,core唔掂,一分鐘頂盡
其實係咪國家級戰爭演習
好過開戰停電亂上加亂
解放軍好機會
其實一年會有一次全國分區演習
可以Google 下 萬安演習
幾壯觀下
如果廣義到呢個程度
瞄住人地啲核電廠嚟炸就得 核廢料都唔洗自備
你講得冇錯,Reserve capacity 既概念準確
但對呢件事應該以spinning reserve 為準,因為要即時從其他generator補充失去即power generation,但reserve capacity包括未啓用機組,機組啓用完再完成和電網時間太長(10分鐘以上),趕唔切

所以應以Spinning reserve為準
屌,新聞當末日咁報係咪on9
都唔排除係黑客或者人為破壞
真係好撚多五毛玩分化
Ching 到底有冇係台灣住過㗎,台灣水,電(空污),交通,行政怠慢,官商勾結,黨國掛鉤哩啲問題都唔係第一日嘅事啦,根本台灣人自己都屌左好多年,咁又叫作故仔?係咪現實唔符合你夢想中嘅台灣就叫作故仔啊
收聲啦5毛
有自由就夠 5毛袋好
台灣唔重視基建
其實停水停電唔算罕見
不過呢兩樣都唔算最差

啲路同橋爛熔熔咁,規劃又鳩流流
桃捷起咗勁耐,工程質素差到仆街
啲building基本上係垃圾,入面啲風火水電更加垃圾到你唔信(除非係好高檔嘅商場)
笑撚左
有論點就攞出嚟討論,冇就縮返入你老母個臭西到,淨係識5毛前5毛後同啲垃圾小粉紅嗌nmsl 一樣咁撚冇質素
咁你移民去印度啦
講事實你又話5毛,一句到尾你有冇係台灣住過啊,唔好覺得自己同過幾個毒撚台仔打過機就叫熟台灣好嗎
似係中國搞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞