台灣發布「國家級警報」全台大規模停止電力供應!

539 回覆
95 Like 4 Dislike
又未有咁嚴重
即刻有個busbar跳左,而呢個busbar負責連接到個generator,令到有幾個generator disconnect 左,因而全臺供電量突然下降2000MW,但台灣spinning reserve不足夠補足呢2000MW短缺,為防供電不足導致更嚴重事故,導致要分區停電減低loading
實質係演習?
台灣班藍屍真係如獲至寶
宜家先喺巴哈場外出嚟攞彩
平時喺老母個臭閪入面終於出嚟呼吸空氣
而家冇曬消息
成個台灣消息封鎖曬
解放軍呢個時候應該已經登島
入埋台北捉埋蔡英文

mola啦
屠島啦
殺人啦
其實成件事睇落唔係好關核能/燃煤/再生能源嘅分別 純粹係tranmission line出事 所以如果要屌都係屌佢個電網設計security level唔夠高
其實呢啲咁高壓電網唔係應該有ring main circuit? 不過未知完整故事都係唔好9up咁多
咩無消息,rthk咪吹緊囉,不過係拎新華社d垃圾稿作故仔之嗎
可唔可以講佢其實係spinning reserve唔夠?
一般會多幾多%做spinning reserve??
科興打死人喎
點盲反法?
蔡英文出嚟交代下 幾時肯開核4
cctoy班傻鳩前年忽然做晒民進黨fans
唔係講核三核四,講大潭藻礁
民進黨最近喺台中-台北諗住起個天然氣喉管,填補核電廠
結果班on9左膠話塊地啲生態環境好珍貴,有幾千年歷史
結果俾人督爆咗原來塊濕地得40年歷史
幾千年果塊一早俾國民黨喺80-90年代整死咗
依家佢哋唔服氣,要用公投表態
同埋我個人唔太支持核發電
唔關環保事,而係台灣咁高危
萬一支那玩攬炒瞄準核電廠,射中一個就仆街

兩黨實際都係右 ,都係受財團影響得好緊要,打壓打工仔
其實政策根本係有漏洞
揸港澳特衰就一刀切唔俾
但拎其他護照嘅港澳人喺港澳出發都入得返
已封鎖會員 帝御.金仔
Typically 係額外20% to 35% (by IEA recommendation)
香港CLP就有33 % (2011)
樓上有師兄講台灣得6% spinning reserve
但如果大陸禁你海路,根本上 幾日唔夠己經無晒石化能源原料,電力得返一半都無。
阻膠個腦網屎唔係第一日嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞