台灣發布「國家級警報」全台大規模停止電力供應!

539 回覆
95 Like 4 Dislike
按fb 但人講係條busbar 壞,令電送唔到出去,部發電機再勁都無用。
個配電網要改善設計,用雙回路供電,壞一件都有另一件即刻頂上
相反香港公務員根本世界上都係前列質素比人話到變地底泥
撞火車
生果被罷買
熱天斷電 屌佢老母
網絡攻擊?
再者 中國沿岸都好多核電廠,是但爆一個都好易掂到台灣啦
唔係,不過批評自己讀緊書既地方唔係必然,尤其果度係支那
屎眼出煙
台灣ebs 測試姐
過多2 3個月世界光明了 侵侵回來了
你當721無到?
放心,香港電台新聞部好快會搵你作故仔屌台灣架啦
基本上香港電台新聞部十單講台灣既新聞唔係本身係負面就係記者搵D媒老作故仔
聽下鄭耀基點樣作大台灣停電既疫情,聽完真係好想笑,好心香港電台幫中共做政治任務都唔好作得咁過份啦
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1590750-20210513.htm?spTabChangeable=0
吹奏移民台灣果班點兜
你認佢做國家,但你既老細唔認佢係國家呢
港台新聞部應該好快搵你,幫手作個故仔鬧台灣政府架啦
要留意,spinning reserve 並不等於reserve capacity
Spinning reserve 係指當時所有正在運行中嘅發電機組嘅capacity 減去當時嘅負荷
Reserve capacity 係指整個電網所有發電機嘅capacity 減去電網最高負荷
Spinning reserve 係要嚟預運行中嘅發電機發生事故跳機之後其他運行中嘅發電機可以即時pick up番跳咗嘅機嘅output。要知道開部發電機唔係話好似開燈咁拍個掣就得,郁下都講緊以小時為單位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞