[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (33)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
咁公道啲好多人都覺得唔抵嘅
不過又帶起一個問題
歌榜係代表嗰個台定係代表大眾
台有台格呀……
其實你明唔明點解大家對Warrior冇冠咁大反應?
如果CC頒獎禮賽制不變
咁一定要攞到冠軍歌先可以「1人1票」投選年度十大
完全唔同903最歌有上榜就有得投嘅做法

CC上年已經冠咗成熟不了 out地球來的人
今年斷咗多喝水5台冠
@princejoyce solo ver落榜反而冠AB feat.
CC感覺除左單丸級
每個單位每年都係一首歌冠軍
可能公司plan好左上第2首mirror歌掛
舊年地球來的人都係類似情況

至於唔冠欣宜solo 反而冠AB ver
覺得係似唱片公司要求順便俾下AB出下鏡
咁呢個係CC頒獎禮個制度on9
不如直接屌點解咁制度要冠軍歌先有得投
以為係新歌 原來係旅行日誌國語版
多喝水斷又係
頭半年最鍾意多喝水、集合吧同warrior
本身仲諗住年頭已經咁多好歌
年尾投票有排揀
依家兩首都斷cc冠
真係多謝晒viutv咁用心良苦幫我sort走啲歌
等我投十大可以唔使揀得咁辛苦
好心就三甲入十大
上榜入歌手、組合、唱作
以家咪就係屌緊個制度囉
啲人好似係屌點解唔冠warrior
本質上有唔同喎
the beautiful game應該唔會派台
首歌本身亦冇warrior咁搶
如果cc上呢首冠埋仲樣衰
@princejoyce個情況就異相咗d
其實大可以先冠solo只錄感言播mv
然後新歌推介契豆版但唔上榜
呢2單正正就係比人覺得cc榜評選準則+唱片公司操控
同樂壇實際情況有分歧
尤其鏡團係自己友所以先會咁大反應
如果怕年度推介鏡團佔勁多位置而專登唔比冠嘅話
咁最初就唔好玩100%全民投票啦
最弱智係因為制度
所以反而唔冠某d歌
2樣野其實係殊途同歸
個問題咪就係我預左年尾因為你個頒獎禮只可以投冠軍歌
所以期望你會冠warrior
無錯
CC大可以一句 CC班底覺得warrior唔值冠咁就解釋一切
所以去到最尾 我同你都一樣想知
CC係基於d乜野考量唔冠warrior?

講番轉頭
點解北京人壽就可以因為有商業考量而拎到CC 2週冠
而warrior就一週冠都無?
可能仲要癲到投白票 投其他人都會攬炒埋 下年個cc投票
warrior值4台冠,但雙週冠至尊歌就overrated,谷得太誇張
同埋鏡粉唔好成日攞YouTube view數黎吹奏,3,4月見過好多warrior&姜濤啲歌嘅youtube廣告
至尊歌可能係
自從北京攞咗雙週冠之後
你仲覺得有歌唔值?
個人意見啫
同埋人壽之前比人鬧咗好耐,我都有鬧
我覺得應該唔係quota/公正問題
好大機會係諗住谷下半年另一首團歌做十大/年度歌
所以冠嗰首唔冠Warrior嚟確保投票嗰陣鏡粉會集中票源投嗰首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞