[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (33)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
https://youtu.be/lErT7ozPicI
Mike 曾比特 -《我不是邱比特》MV
兵歌again

好驚會變符家俊
https://youtu.be/9sCI0GEkXbo

原來係我見識少
關咩事,石山街同Jace、Kerryta都唔leung
啲歌 幸福門三部曲 正wo

係ms 個期 啲裝髮服出左啲問題
I wish幾正
幾日前喺出面聽到特登用Shazam search
唔係唔好聽,
但對eric kwok啲k歌 真係審美疲勞…
哂撚左佢把聲
依d比星夢唱都得
就咁聽有幾首好明顯唔係情歌喎
未聽另外兩位2nd plug
就咁聽依隻Mike應該要落第三了
https://youtu.be/7FyNS8nZ678
許靖韻 Angela Hui《情歌之後》[Official MV]
幾悶下 Eric Kwok真係嘥咗Mike把聲
日期: 22/5/2021
活動: ViuTV音樂節目《Chill Club》探班
嘉賓: 駱振偉、布志綸、C AllStar
時間: 16:20
地點: 九龍灣展貿徑一號九龍灣國際展貿中心地下39及41號ViuTV錄影廠PR Area
燒烤叉
燒烤叉唱多幾首 最好同新年嗰次一樣
把聲靚,但做乜出兩首都係依類歌
下首試下同其他作曲人合作可能好啲
雙週
好普通,浪費咗把聲,歌手有自己嘅見解好重要
唔係人哋作咩歌,你就唱咩
希望3rd真係可以有突破性嘅作品
學MC唱下歐美pop風
冇錯佢把聲係真係幾靚,但係其實由第一首我不如已經覺得根本首歌唔係來自佢自己嘅概念,而係環球同埋Eric Kwok造俾佢就唱,感覺只係一首普通K歌,比求其一個人唱都可以。

根本我不如就係Eric Kwok同林若寧嗰個咩一個鐘寫歌挑戰嘅作品,撞正Mike出道就成隻歌直接俾佢唱,環球就順理成章話咩打造佢成為新一代悲情歌王,根本完全見唔到Mike自己嘅諗法、風格同可塑性,而今次呢首歌只係承接返之前一直由人地舖嘅路而產生出嚟嘅歌,首歌仲要完完全全係Eric Kwok嘅倒模咁濟
其實個人嚟講真係好憎呢啲我冇用我好廢嘅放負歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞