[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (33)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
今次無我不如咁負喎 有無聽到最後架 最尾果段重拾返希望
寧願冠dwbf/狂人日記
利申 非鏡粉
屌你環球係咪upload親歌上kkbox都要分開HR同Hifi嚟up打散曬啲點播次數點谷起啲歌
原來係咁 唔怪得成日見到有兩個一樣既野
依家HR 都擺上串流平台
都唔明點解唱片公司唔擺上平台去賣
之前玩 player 退坑依個都係原因之一
新歌一秒 dl 等佢出碟等到 2046
可能你會話需求少但係一首 $20 都係錢
好鍾意Mike首新歌 因為塞到好多黃妍落去

黃妍撞向愛 得一殼眼淚 得不到一個身份
黃妍沒有愛 看似低一等 給恥笑叫做光棍

黃妍做了我 應該也製造 多一位給我關心
黃妍做了我 這個裝飾品 都總有個被吸引

黃妍是晚輩 率先上了岸 仿佛只得我空等
黃妍壞過我 個個都公審 都總有對象相襯

黃妍定要別人愛 黃妍是我的所愛

黃妍未抱著憐愛 黃妍便更應該愛

正post 今天只做一件事 岑寧兒版 好聽
你覺得自己好好笑
成個post都cls
我都見到,用家通常用HR定Hifi
應該大多數kkbox用家都未join HR plan,所以整playlist嚟講用HiFi應該多啲人聽到
我見例如DWBF淨係得HR冇Hifi
咁先係正常
一首歌應該只得一個版本,啲人冇join HR plan聽唔到HR,kkbox就會自動播HiFi,而家就係屌緊球記up兩個version多鳩餘
...所以上面係我戇鳩咗,未瞓醒sor
Ivana Wong Janice Vidal Gigi Leung Gina Lee嘅MQA專輯,真心冇得頂。用YT link 說解唔到,一定要親身用耳仔感受吓。

申:Tidal Hifi 友
同意Tidal音質係其他streaming冇得比,但實在太多缺點,做唔到在地化
其實唔止音質(MQA)強,仲有360 reality audio/ Dolby ATMOS enhanced 嘅playlists。係exactly 林雪講嘅騾仔西,X過X唔番轉頭。

(MQA編碼神奇之處,有24bit 細緻聽感,但又會太佔內存,好似平均每分鐘音樂8~10MB)

Tidal 最大缺點應該係用英文search,顯示出黎引文歌名全部支支拼音。廣東話歌藏量其實唔差的(一定唔係最多或最少嘅服務)
唔該晒
尋日砌playlist嗰下唔知揀邊個version
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞