[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (33)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
仲要live咁好
DEAR JANE -聖馬力諾之心
Mv is out !
各大平台有得聽!
https://youtu.be/06DLtL10XdA
此歌必紅!
單立文(豹哥)就點出Jay入行9年來遇到的問題:「我知道你係一位好勤力嘅唱作人,但係好似……我自己覺得你走咗入一個困局。點解咁耐都冇一首Mega Hit(經典大熱作品)出到嚟?你自己諗下,如果Jay Fung仲要繼續行落去嘅話,要有一首所有人都覺得好中嘅歌,你要點做?參考下人,Eric(Eric Kwok)係個好例子,佢真係好好。」

好心啲公司咪再畀啲歌手上去畀人評 參加比賽咩on9
D 歌詞👍👍
Twins《小小女人》(Femininity) [Official MV]
https://youtu.be/Zib1GciHAJ4

tune到
睇字都覺得好撚尷尬
以歌論歌 就一定唔好聽㗎喇
但就念在20週年
同埋都算係80-90後既回憶
而且係本地亞洲最紅組合

都值得支持
嘩屌 d聲係咩事呀
點解一定要有首mega hit即係所有歌手都要做啲大路歌,最好一聽就識唱
再講其實上年首地球來的人都好多人覺得好中
算吧啦
曲 又悶又行貨
詞 又係玩到厭哂嗰套,link返以前啲歌詞sell回憶嗰啲,仲要冇誠意堆砌嗰種
唱 唔撚洗講啦…
仲要mixing都出事

念在香港人以前對佢哋不薄,可唔可以收收皮縮返入龜殼唔好沾染大家對耳
聽歌就梗係留意首歌
唔好聽嘅支持黎做乜
因為係回憶
所以屎都照食?
阿豹入行咁多年又有咩mega hit?
Eric Kwok 呢幾年又作過啲咩big hit呀?
想偷我雞?
呢句同2016年(?)入場睇過佢哋紅館
同埋打算睇佢哋下年紅館show嘅人講fit哂
年資同實力唔成正比
我都係因為呢樣嘢而脫咗坑十幾年
睇完YouTube comment真係唔少人響平行世界
已經冇誠意到兩個人分開拍MV,唱歌屎要tune音
童年回憶還童年回憶,呃飯食呃咗咁多年
一到15、20週年又死返出嚟話自己係歌手
候賽因你應該問返你公司浪費咗人哋幾多時間先啦
屌你派歌話我無mega hit 即係話我首新歌都係垃圾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞