[architecture/建築jj入]呢一科冇art底讀唔讀得?

285 回覆
5 Like 5 Dislike
請問洗唔洗買wacom

唔洗啦,archi買來冇咩用
讀graphic先需要
平時用滑鼠就夠
當然有閒錢買來都ok

建議留錢買material砌model好過
一張a0紙都要100蚊
窮撚讀archi真係喊岀黎

會唔會 咩紙 普通紙都要100? 最多咪運費貴同需求少 會唔會咁

普通紙 仲要係係學校印
印panel 真係好貴
art只係讀archi嘅其中一樣工具,讀過art有個種sense的確好重要
但係讀archi所攝獵嘅野好廣好多,唔好以為archi只係設計,你設計都要base on一啲野而去組成你嘅framework ,歷史經濟政治所有野都要有認識,所以讀archi對社會要有一定嘅了解

巴打可唔可以講多啲

簡單啲咁講
你設計每一樣野都要有原因
例如個built form,唔可以求其話你中意圓形就圓形正方就正方,你要有原因,而呢啲原因就係黎自對唔同方面嘅analysis
唔單只built form,係你設計嘅每一樣野都要,material, 色,openings.......總之就每一樣野啦

冇錯 我都覺 你鍾意就唔係叫設計 基本上project可唔可以只係基於某一方面(歷史/經濟/政治)抑或樣樣都要

不過好明顯咁樣讀書同做野兩回事 邊有棟棟野都好似柏林猶太博物館咁 又唔係你一個話事 同埋請問professor會唔會苛求你360度都靚先收貨
btw多謝巴打回po

唔洗多謝
交流下姐
港大一年收十幾個
如果你己經廿鳩幾

下世小心d

現階段冇咁高分
巴打熟唔熟urban study, 個分好似親民少少
同埋學嘅哩我相信都好唔同?
聽講 landscape Architect 出路好D, 有冇巴打熟行情

利伸鳩up
聽講 landscape Architect 出路好D, 有冇巴打熟行情

利伸鳩up

archi永遠冇人回

聽講landscape都係俾architect做埋 同urban一樣主要打政府工 市場需求少

利伸鳩up

真係9up
Landscape architect都要考牌
有牌先簽得圖 唔會比architect代替到
當然 唔洗政府批果啲咪architect做埋
讀例仲多過設計

呢句真
香港玩design?不了
香港有建築師架咩 全部都係DRAFTMAN咁滯
港大一年收十幾個
如果你己經廿鳩幾

下世小心d

現階段冇咁高分
巴打熟唔熟urban study, 個分好似親民少少
同埋學嘅哩我相信都好唔同?

有無人講吓有咩分別
如果冇interview係咪收得皮?有係咪入硬?

in過hku冇收到
請問洗唔洗買wacom

唔洗啦,archi買來冇咩用
讀graphic先需要
平時用滑鼠就夠
當然有閒錢買來都ok

建議留錢買material砌model好過
一張a0紙都要100蚊
窮撚讀archi真係喊岀黎

會唔會 咩紙 普通紙都要100? 最多咪運費貴同需求少 會唔會咁

普通紙 仲要係係學校印
印panel 真係好貴

香港咁撚貴 英國a0光面都係四十幾
newcastle cardiff 同 manchester邊間勁 可以排排序?

讀緊第三間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞