[architecture/建築jj入]呢一科冇art底讀唔讀得?

285 回覆
5 Like 5 Dislike
認真讀archi你唔係有好濃厚嘅興趣真係要考慮清楚
畫畫唔叻都唔係一個大問題因爲好多時都會用電腦畫圖
但你讀得呢科要預左自己連社交圈子都冇埋
你由一開始到final個idea會比tutor ban好多次 不斷重做再重做
初初會比人ban到好灰
仲要keep住個個星期都要諗到新野
冇得訓就緊嫁啦 要有爆肝嘅心理準備
試過一星期訓左10個鐘冇 真係食食下野都會訓著 完左final喺屋企訓左一日一晚
唔洗識畫畫 , 但係識畫畫會多少幫到你思考
最重要係捱得 , 呢科係真係冇得訓覺
有牌係有返咁上下人工 但係你真係想搵食既
你走返去做inte 99%仲好搵
想讀既而家好學定 ps autocad sketchup 呢d 自學容易既野先
到時真係讀好冇乜時間俾你慢慢研究
小弟自從睇咗築覺:閱讀東京建築之後
就對建築,尤其現代主義建築好有興趣
覺得建築帶來嘅氛圍好特別
從而產生咗想讀建築嘅念頭

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

工時長,人工唔高,大部份人都只係發展商GE走狗
比人捉住隻手畫 你睇D樓盤就知 個個都差唔多樣

就算真係有個特別DESIGN
香港D垃圾承建商/工人D WORKMANSHIP多數廢
起出黎可能都只係可以遠望 近睇DETAILS就出事
淨係倒石屎都已經差日本, 新加坡 十幾皮

利申 做緊建築師

搭單問下
其實係咪好難考牌
我好驚到時屎都無得我食
同埋cv唔夠好year out會唔會搵到工
事關我升yr3仲未搵到intern有點淆

快啲識多啲人

點識
平時太摺

面皮夠厚可以叫year out緊嘅人refer你去頂佢個位

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

搭單問下
其實係咪好難考牌
我好驚到時屎都無得我食

快啲識多啲人

點識
平時太摺

你試過
無year out exp讀唔到master
想讀既而家好學定 ps autocad sketchup 呢d 自學容易既野先

其實呢啲潛能deadline迫到埋嚟就會爆出嚟
身邊同學都係一日就學到一樣skill

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

搭單問下
其實係咪好難考牌
我好驚到時屎都無得我食

快啲識多啲人

點識
平時太摺

你試過

英國呢邊嘅tutor鼓勵我地咁做

Agger
之前諗住自己早啲學然後成個暑假進度係零
然後一個deadline由零到砌到render嘔到cad 圖
人總是犯賤

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

巴打介唔介意講下人工幾多
報紙話做5年月入5萬
但jobdb5年平均數係3萬幾
信邊個好

你嘅資料幫到我做research

睇錢不如唔好讀archi
成班又唔畫圖又唔讀書又唔想辛苦
btw ando 只係入門 仲有好多人值得學習,唔好太沉迷

師傅我唔係archi

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

搭單問下
其實係咪好難考牌
我好驚到時屎都無得我食

快啲識多啲人

點識
平時太摺

你試過

咁你留係英國做?

搭單問下
其實係咪好難考牌
我好驚到時屎都無得我食

快啲識多啲人

點識
平時太摺

你試過

咁你留係英國做?

year out返香港 masters之後再睇下點

搭單問下
其實係咪好難考牌
我好驚到時屎都無得我食

快啲識多啲人

點識
平時太摺

你試過

又係你 次次都見到你
london u?

唔是
首先, 樓主係DSE? 由year 1計起順順利利都要7年先考到牌
第二, 可唔可以頂到極高壓, 冇得訓, 俾人狂BAN下仲keep到productivity?

如果上面2樣都可以, 其實已經成功左一半, art sense可以再浸出黎, 大師級果D就天生冇得講啦

有興趣可以去睇下中大master grad show, 係交易廣場展覽緊, 睇下係做緊D乜, 讀緊D乜先決定

如果係為錢途, 我嚴重警告你, 千祈千祈千祈唔好揀ARCHI
首先, 樓主係DSE? 由year 1計起順順利利都要7年先考到牌
第二, 可唔可以頂到極高壓, 冇得訓, 俾人狂BAN下仲keep到productivity?

如果上面2樣都可以, 其實已經成功左一半, art sense可以再浸出黎, 大師級果D就天生冇得講啦

有興趣可以去睇下中大master grad show, 係交易廣場展覽緊, 睇下係做緊D乜, 讀緊D乜先決定

如果係為錢途, 我嚴重警告你, 千祈千祈千祈唔好揀ARCHI

等睇hku grad show好過啦

點止七年

等睇hku grad show好過啦

等睇AA, Bartlett grad show好過啦
咁岩CU擺緊叫樓主睇下啫, 又唔洗幫佢揀埋既
男朋友係澳洲讀緊interior Archi, 佢家姐讀緊PolyU Design

跟據男朋友講architecture 有2 種,一種係好似HKU個啲讀好多urban planning, 諗點樣suit 個society, 什至要學唔少physics engineering; 另一種係好artistic 地focus 係一個空間,然後去裝飾個空間比一小眾audience

如果你鐘意第一種,咁你一定要28 30 分去讀大U 啲course, 攞一個建築師牌。呢科係香港個market 好高,人工都好好

如果係第二,咁你最好開始準備一個portfolio, include 你一啲心中既ideas, 畫一啲空間既想像圖。你設計既唔一定係一幢大廈,而係可以任何野,生活上既事物,畢竟architectural design係生活上邊到都apply. 我男朋友當時就整咗個用透明膠做既空間,模擬一個時裝show 舞台。如果你想讀呢個你真係要想像力好高,畫畫唔洗好叻但你要諗到點樣用手畫到一個理想既空間出黎,而個個空間要係帶出你心中既主題,又fit到target audience
呢科係香港一定唔會好吃香,畢竟香港人都係鐘意務實。但如果你鐘意 就去讀喇~係香港你可以讀PolyU Design, 雖然分數低但好competitive,最少你要有folio

不過根據男朋友家姐講,呢科都辛苦,佢係product design,最勁曾經5 日無訓覺

屌我一諗到自己va幾撚差就覺得冇哂希望 似乎我只適合睇唔適合讀呢科

其實真係睇你想入邊科
Architecture就DSE夠高分就得
Polyu Design Environment and Interior就真係關Art事
不過Polyu design就算冇Art底,你整靚份portfolio 都入到架啦

冇art底點整靚分portfolio
叫讀art嘅朋友幫手?

Dse夠高分呢樣嘢,我覺得都冇乜希望 所以想試下係中大broad base去archi可能大希望啲

整靚份portfolio 秘訣在於參考
你上網搵份靚portfolio 照住排版
內容就自己放自己既作品
定個題目,有design concept ,process
整下模型
上網照Youtube教學整rendering圖
用Photoshop 執執佢
放五六份作品
最後叫art底既朋友check下比下意見咁

中大果科broad base我冇記錯上年收27左右

ba份portfolio洗撚咁大工程
如果一個中學生做到由concept development去到visualisation其實能力上可以直part 2

屌...Poly班仆街要求好撚高架
做曬都可以話你唔夠好架
大概講下比樓主參考下嘛

一路睇住youtube 一路禁出黎
今年grad 聽日deadline 已經24個鐘冇訓過model仲未砌

加油
今年grad 聽日deadline 已經24個鐘冇訓過model仲未砌

加油

加油
Archi 真係月經post
Cu arch唔洗畫畫好
有concept同develop得好就ok
不過真心chur如果無興趣真心會捱唔住
Soci入好似唔難 只要yr1 reg到course然後過3就入到
Yr1個course好hea yr2以上先開始打大佬因爲有studio

好似year 1入都要交portfolio?淨係有gpa冇portfolio入唔入到

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

巴打介唔介意講下人工幾多
報紙話做5年月入5萬
但jobdb5年平均數係3萬幾
信邊個好

你嘅資料幫到我做research

睇錢不如唔好讀archi
成班又唔畫圖又唔讀書又唔想辛苦
btw ando 只係入門 仲有好多人值得學習,唔好太沉迷

巴打有咩architect建議下

巴打加油
洗兮咩,背LAW啦柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞