[architecture/建築jj入]呢一科冇art底讀唔讀得?

285 回覆
5 Like 5 Dislike

我想返香港

點解要自尋煩惱?
外國唔好做咩?

今年先grad未開始做野
純粹唔想再留喺英國 同埋英國啲辦工室文化唔係咁啱我

香港個市好淡, 勸你唔好番黎, 有做過yearout都好難搵

通常幾年一個週期?

建築成本年年上揚
周圍都有樓起緊
但則師人工一年衰過一年
已經唔係週期既問題

岩岩考到牌既則師
人工應該同扎鐵差唔多

所以論人工論興趣論理想都無可能係香港做則師
樂觀d睇 扎鐵做唔長可能有機器代替

人工都唔低啦香港

點解要自尋煩惱?
外國唔好做咩?

今年先grad未開始做野
純粹唔想再留喺英國 同埋英國啲辦工室文化唔係咁啱我

香港個市好淡, 勸你唔好番黎, 有做過yearout都好難搵

通常幾年一個週期?

建築成本年年上揚
周圍都有樓起緊
但則師人工一年衰過一年
已經唔係週期既問題

岩岩考到牌既則師
人工應該同扎鐵差唔多

所以論人工論興趣論理想都無可能係香港做則師
樂觀d睇 扎鐵做唔長可能有機器代替

人工都唔低啦香港

樓價仲貴
但講真則師hourly rate性價比好低
考埋個牌都係雞肋 年終bonus唔方多 比盡1.5個月
係香港想搵錢一定係金融相關
有人問歐洲讀點算

無記錯歐洲讀應該歐洲做,如果返香港做咪補卷,當然可以唔補,簽唔到名咁囉,係做到野嘅怕咩無人請

例如搵個大師黎香港出design,下面自然會有人幫你簽名架啦
另外,啲師傅平均年齡開始偏高,唔夠後生入行,斷斷地層,引入外勞係必然,好多細developer,contractor都開始關注呢個問題
有人問歐洲讀點算

無記錯歐洲讀應該歐洲做,如果返香港做咪補卷,當然可以唔補,簽唔到名咁囉,係做到野嘅怕咩無人請

例如搵個大師黎香港出design,下面自然會有人幫你簽名架啦

歐洲牌係成個歐盟通用定個別國家? 話說邊個牌最抵屌? 有咁勁都唔洗上連登

無話抵唔抵屌 睇自己屋企經濟能力啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞