[architecture/建築jj入]呢一科冇art底讀唔讀得?

285 回覆
5 Like 5 Dislike
首先, 樓主係DSE? 由year 1計起順順利利都要7年先考到牌
第二, 可唔可以頂到極高壓, 冇得訓, 俾人狂BAN下仲keep到productivity?

如果上面2樣都可以, 其實已經成功左一半, art sense可以再浸出黎, 大師級果D就天生冇得講啦

有興趣可以去睇下中大master grad show, 係交易廣場展覽緊, 睇下係做緊D乜, 讀緊D乜先決定

如果係為錢途, 我嚴重警告你, 千祈千祈千祈唔好揀ARCHI

等睇hku grad show好過啦

我都會抽時間去睇下
仲有港大grad show又有咩分別
今年grad 聽日deadline 已經24個鐘冇訓過model仲未砌

加油

加油

小弟自從睇咗築覺:閱讀東京建築之後
就對建築,尤其現代主義建築好有興趣
覺得建築帶來嘅氛圍好特別
從而產生咗想讀建築嘅念頭

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

工時長,人工唔高,大部份人都只係發展商GE走狗
比人捉住隻手畫 你睇D樓盤就知 個個都差唔多樣

就算真係有個特別DESIGN
香港D垃圾承建商/工人D WORKMANSHIP多數廢
起出黎可能都只係可以遠望 近睇DETAILS就出事
淨係倒石屎都已經差日本, 新加坡 十幾皮

利申 做緊建築師

巴打介唔介意講下人工幾多
報紙話做5年月入5萬
但jobdb5年平均數係3萬幾
信邊個好

你嘅資料幫到我做research

睇錢不如唔好讀archi
成班又唔畫圖又唔讀書又唔想辛苦
btw ando 只係入門 仲有好多人值得學習,唔好太沉迷

巴打有咩architect建議下

louis kahn

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

報紙話做5年月入5萬
信邊個好

louis kahn

Search完發覺原來我之前睇過Salk institute嘅相

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

報紙話做5年月入5萬
信邊個好

louis kahn

Search完發覺原來我之前睇過Salk institute嘅相

Kengo Kuma
Cu arch唔洗畫畫好
有concept同develop得好就ok
不過真心chur如果無興趣真心會捱唔住
Soci入好似唔難 只要yr1 reg到course然後過3就入到
Yr1個course好hea yr2以上先開始打大佬因爲有studio

好似year 1入都要交portfolio?淨係有gpa冇portfolio入唔入到

除非你reg唔到arch1001 1002
咁就要portfolio同interview
有gpa就入到 識人唔曉畫畫都讀到生存到
其實得year2 sem1要free hand drawing
Architorture

Akeytochur

Akeytochur

第一次聽依個

在此先行謝過

真心唔建議係香港做建築

利申 做緊建築師

報紙話做5年月入5萬
信邊個好

樓上巴打們都講得好岩,Arch要求既抗壓能力好高,比人ban完十幾萬次你都要嘔新野比佢,其實同出到黎搵client一樣,人地唔滿意你都係要做過
有機會可以黎美國讀arch你會發現同香港有好大分別
我都係讀arch唔係好叻畫畫個類人但最重要係你要有idea同有諗法,你無創新既idea你畫畫幾靚都無用,arch好多野都係可以用autocad, sketchup, rhino, revit畫出黎,同樣地識用diagram去表達你既諗法都好重要
如果鍾意極簡風既建築可以睇下Mies Van Der Rohe,佢既Barcelona pavilion 同Farnsworth house 都好靚,如果鍾意啲誇張既野可以睇下frank Gehry 既野

Btw真係要諗清楚你自己係咪可以過no live既生活先好讀
大撚把人冇讀va 都讀到polyu design 睇你有冇心做好份portfolio 同準備interview 姐
一個deadline 迫住自學 revit, AI, InDesign , 同Photoshop

利申year 1
大家好似講得太遠,釣晒d archi撚出黎
OP比心機讀書下年考好個dse先講啦
無27分(26分都好恔)JUPAS應該唔洗排落去
話就話讀archi 唔洗要求你讀va
但同你現實講句,即使入到u讀既同學冇讀過va 都好,佢地本身骨子裡既art sense都已經去到一定水準。 呢種sense對於去present你既作品定或是出你既design 都有好大幫助。冇tutor會接受到你出啲柒野即使你有concept 同idea

冇錯你宜家畫畫唔洗好叻,但你要確保你有能力之後變到好叻

利申:中學讀phy Chem bio
art只係讀archi嘅其中一樣工具,讀過art有個種sense的確好重要
但係讀archi所攝獵嘅野好廣好多,唔好以為archi只係設計,你設計都要base on一啲野而去組成你嘅framework ,歷史經濟政治所有野都要有認識,所以讀archi對社會要有一定嘅了解
art只係讀archi嘅其中一樣工具,讀過art有個種sense的確好重要
但係讀archi所攝獵嘅野好廣好多,唔好以為archi只係設計,你設計都要base on一啲野而去組成你嘅framework ,歷史經濟政治所有野都要有認識,所以讀archi對社會要有一定嘅了解

岩呀, 衰d講句就係周身刀, 無把利
但乜都要識, 上至天文, 下至地理, 政治左中右, 社會, 人文科學, 工程, 心理⋯⋯
請問洗唔洗買wacom

唔洗啦,archi買來冇咩用
讀graphic先需要
平時用滑鼠就夠
當然有閒錢買來都ok
請問洗唔洗買wacom

唔洗啦,archi買來冇咩用
讀graphic先需要
平時用滑鼠就夠
當然有閒錢買來都ok

建議留錢買material砌model好過
一張a0紙都要100蚊
窮撚讀archi真係喊岀黎

巴打可唔可以講多啲
如果冇interview係咪收得皮?有係咪入硬?

巴打可唔可以講多啲

簡單啲咁講
你設計每一樣野都要有原因
例如個built form,唔可以求其話你中意圓形就圓形正方就正方,你要有原因,而呢啲原因就係黎自對唔同方面嘅analysis
唔單只built form,係你設計嘅每一樣野都要,material, 色,openings.......總之就每一樣野啦

岩呀, 衰d講句就係周身刀, 無把利
但乜都要識, 上至天文, 下至地理, 政治左中右, 社會, 人文科學, 工程, 心理⋯⋯

大師級就係把把刀都盡量磨利, 唔劈得都嚇得, 有一把鈍刀就會係一個缺口...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞