奉勸各毒撚咪咁易動情,鍾意人(2)

1001 回覆
449 Like 8 Dislike
全部都係假象
同感,仲要同事日日對住,其實都幾老尷
巴打會唔會試過當面傾咗粒幾鐘就冇哂話題
每次定一次先,一次粒幾鐘應該唔難喎
除非人哋唔想應你啫
醒下la
人地對個個都係咁好傾
唔好以為你特別d先得加
返工咪返工
又要主動搵野講 收工又會主動私聊吹兩嘴
點都會有小小上心

有時有d關係 冷靜d就會睇得好透
一有得傾個人就會得意忘形 投放哂感情落去
再慢慢去到已讀hea回 已讀不回 不讀不回
人黎架 其實個心點都會那住那住痛
講到尾都係個人心理質素差
易上心既人 冇得怪人
慢慢落去發覺變得越黎越無情
我見過佢,佢未見過我
唔洗問咁多
只求屌醒我
面對面唔回都幾老尷 可能巴打見多識廣,好似有難度
主要睇對方肯唔肯講,唔係個個都做到某程度上交心
唔肯講你點講點努力都冇用直接放棄啦
不如你講吓平時點開話題同接發雙方嘅對話
諗到咩講咩,冇特別去plan有咩講,是否已完
試過搵過個差過我但結果都係散
本身好清醒但慢慢沉左落去就晒對方就出事了
好怕比佢當啊叔今晚會拎如果見到佢
有時對方feel到你有d野而佢對你無feel既話會避你驚你誤會
尤其係同事驚拒絕你又尷尬
利申:試過做避人果個
算啦,我都明嘅
不過係有感而發,
原來呢個世界有啲人真係會揀人黎識人
Even傾兩句想做朋友都唔想
毒撚通病
人地對你好少少就沉晒船

所以要上嚟食下藥, 多謝ching既藥
我諗唔係揀人嚟識既, 係怕麻煩啫
你會唔會做得太出面?
你試下唔好咁上心真係當普通同事咁反而可能傾到計
面對面難d唔回喎
禮貌上點都會回你一兩句既
不過睇佢回你幾多你都會feel到佢對你有無興趣就真
無興趣果d你會feel到佢唔想應你
工作關係習慣上會預備每日接觸咩人有冇特別需要預備
尤其講到一啲涉及私生活嘅事需要Deep talk會事前做好多次模擬練習,對方性格係點先會同自己講

如果只係傾閒計就多數會睇下對方今日有冇咩唔同好易開話題
例如留意對方平日衣著飾物神情,可能換咗新衫新飾物讚美吓
又或者今日好開心咁喎/個樣好攰喎發生咩事可以關心吓對方
有時亦可以延續返上一次或再之前講嘅話題做補充,之前你講過咩咩咩,我返去點點點之類

最重要係盡量記住對方講過嘅嘢好重要,分分鐘人哋都唔記得講過反而自己記得就好驚喜
引人講自己嘅嘢容易過自己開話題好多,一傾上嚟時間好快就過
依家我好鍾意同人傾計
唔覺出面
我識都多異性同事,好多都傾到計
係得佢咁特別
本身都無野
但愈黎愈關注佢 又沉晒
投放左太多感情落去 時時刻刻都會諗起佢
我有個fd成日同我講
吹水 食飯 放工後傾計 放假去玩
做咩都冇所謂
最緊要唔好上心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞