習主席專用 Xi Gundam 登場!

217 回覆
928 Like 8 Dislike
中國一定上到,你睇吓又自由高達,一定傾好晒數
seed
sor覆錯
電網燒焦改成電網引發Xi gundam好似獨角獸咁突然神打上身

之後揮一下手掃平成個Adelaide,喺嗰度的聯邦軍全滅
點解會咁?改機設攞,話Xi gundam都有phycoframe,就可以將所有超自然現象bandai想要的任何違反常理效果都塞哂落去
兩個bandai UC系列最鐘意用來出術的黑盒/公式:米氏粒子技術同phyco frame

但偏偏又有市場支持,真係吹b社唔脹。
使乜傾好晒數吖 結局咁撚正氣
結局咪革命份子不得好死 政府必勝 同鐵血一樣 支那唔撚會禁
其實高達故事一向都係咁, 永遠聯邦暴政最後會贏
係咪改左?以前GGen入面好似唔係咁樣。而家睇落同隻肥鵝差唔多
諗諗吓現實上依種模式係印度係work
Tata Group
https://en.wikipedia.org/wiki/Tata_Group
Mahindra Group
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahindra_Group
地球聯邦既施政係同印度同級
聯邦係暴政既話,咁自護,死亡先鋒,木星帝國同贊斯卡爾帝國係
所以印度抗疫咪仆哂街攞

如何覺得印度剛好唔死得的施政係acceptable 的話,咁就真係唔怪得UC世紀頭百幾年,地球圈搞出咁多壇要動刀動槍的事啦,甚至最後玩到UC200年左右地球聯邦不得不瓦解

講真以目前人類技術,如果將來移居其他星球,到最後一定係走向各星球獨立的局面,中央集權,大一統model放大到1個地球scale已經開始唔work,更何況係將來以星球為單位的管治時代。
聯邦議會本身組成部分對殖民星來講本來就係唔公平

之不過早期因為技術未到,地球圈各殖民星都要靠地球補充水,空氣資源養住,喺給資源上俾地球揸春袋,先敢怒不敢言。

到UC中後期,隨著人類技術進一步提升,各殖民星開始可以達到完全自給自足,唔使再睇地球班天龍星人臉色做人,有佐叫價本錢自然就會生出離心。至於生出離心的政府組成變成點?我哋睇到的好唔好彩全部都係自護公國 > 死亡先鋒 > 木星帝國 > 贊斯卡爾= side 2呢 d痴撚線政權

但,如果殖民星的自治政權都係英美歐果d成熟講rule base的政體,又點會打得成仗,UC戰爭故事又點會出現,幕後兇手B社又點會賣到模型,動畫賺錢
應該咁講,自護共和國呢個體制,好不幸地早產佐成70年。如果自護戴肯佢係生於UC150左右的時代,原本贊斯卡爾的位置由自護共和國取代。V鋼場戰爭根本唔會打起來。萬惡B社亦唔會賣到模型,一切原兇都係B社就唔會錯
咁地球聯邦又好似印度一樣,自己係爛呀,但係個對家仲爛過佢

不過地球聯邦點都唔會爛到用40年時間研製部MS最後得個桔
套野好撚慘
辛苦xi
反骨精神代表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞