習主席專用 Xi Gundam 登場!

217 回覆
928 Like 8 Dislike
簡單來講, 無論吉翁定聯邦, 佢哋都唔能夠獨自完成成個開發, 研究, 生產等過程. 喺UC年代由一年戰爭結束到F91前, 唯一可以幫到佢哋完成呢D projects的就只有AE社一家, 別無分號. AE 社亦好醒目咁將所有工廠各自為政, 咁就可以食哂咁多家茶禮, 發戰爭財賺好賺滿.

當然, 成個AE社唔單止係靠軍工搵錢, 佢透個子公司, 投資民生, 商業服務等亦賺到飽. 所以即使F91後軍工呢塊俾SNRI搶走, 對AE社來講只係賺少佐咁解. 甚至我會認為係AE社睇到將來再冇一年戰爭規模的大型戰爭, 軍工呢塊再冇利潤, 咁不如慢慢淡出, 然後將資源投資喺更賺錢的項目上.
同埋千萬唔好以為自護系ms一定勁過聯邦,因為上面都講左大家各有所長

0079個陣自護係ms架構同新人類技術勁d
但之後聯邦都過左特別係加美尤老豆開發個骨架,後者因為聯邦一定唔想搞新人類技術

而裝甲,武器,同其他一直係聯邦勁d
我反而鐘意佢唔似傳統高達喎
正統rx編號但係反建制嘅定位
主角機但係一臉邪氣
個對比好正
之後都有開發ms但變左民用ms囉,軍事俾左SNRI起碼去到v
不考子個fd問林友德,艦長你應該唔會接受依d作反份子機叫高達

結果林友德答唔會,因為歷代高達駕駛員都係有反叛精神,就算離開左部機個精神都一樣係度而且下場都係損失爛腳
AE社開李嘉誠mode: 拿我做聯邦單咁多年都賺夠啦, 咪俾其他人賺下攞
事實上123到153之間三十年都無大戰亂,主要都係木星個邊,唔接都唔出奇,反正小型化又輸左俾人無謂鬥
由F91開始到V, 好似SNRI咁整新嘢, 圍唔到成本一D都唔出奇. 開發新MS係好X貴的玩意.

而SNRI本來就似聯邦一個部門多個一間完全商業營運的機構, 做喺商業角度上冇錢賺的projects都唔會有大問題, SNRI本來就唔係revenue driven.
講起上黎自護ms肯用聯邦技術多過相反

如高達合金,光速劍(自護係光速刀同斧但後期唔少但用劍),360度mon, 磁力改,mk 2 骨架

聯邦後而我只記得用自護野係i field, 因為自護優勝地方主要係新人類技術,依d聯邦好驚
成日見人搞錯飄浮器,飛行器同推進器
按設定就推進器>飄浮器>飛行器
飄浮器(飛馬級,大氣層MA,勒佳林級,企鵝,Xi,F90A)
飛行器(V年代所有MS)
推進器(死亡先鋒母艦,F99,V2,白獅)
psyco mu 係舊版. psyco frame 係新版. unicorn 寫. 成個軀動部件用psyco mu 做.

psyco mu 即nu 舊t 骨
LMT 唔會.
但雷神似. 雷神有utc, otis. 好似仲有3m 個d 一group
f91 個bio sensor 係寶少個腦來
仲有海盜外傳
應該可以統一返中國
光之翼
光之翼好後同埋得v2 ,以上個d係早期但影響好深遠,之後好多機都有的技術特別1,3,4,5差唔多之後個個ms都有
I field 同 米粒浮游器都無
主要同ms有關八大,I field早期都係ma用,後者印象中唔係得ms

雖然新人類技術都有用ma,但最top都係ms度,依8樣主要同ms好緊密
不, I field可是相當重要的核心技術來的.

上面有巴打講到的"光之翼", 其實係烏索呢個I field運用天才, 利用I field控制V2因唔成熟的米推技術釋放"未縮退"的米加粒子, 反過來變成翼形式的大型光束軍刀. 未經縮退的米加粒子如果亂咁飄的話會干預鄰近機體的I field, 直接令接近機體的米飛失效, 喺V鋼時代軍用MS用米飛係基本配備, 米飛突然瓜佐喺好大鑊.
v 好後啦,同埋無話唔核心,係同ms關係最大呢度8樣條片簡左依d姐
真正完成型的米推, 係逆A時代的IFBD, 而IFBD的 I field 控制技術已經去到可以代替機械摩打, 用扭力場方式控制MS關節.

I field先係真正的黑科技.
明白巴打想講乜, 小弟強調的係冇I field應用, 就唔會有米飄>米飛>米推>到最後痴撚線到連機械摩打都唔使用, 實彈都同你擋的IFBD.
如果現實有咁X好用的力場技術, 人類航空史基本上可以重新寫過. 氣動學? 不如學點精細地控制力場仲好啦. 反正用個力場包住, 飛行載具乜嘢形狀都唔係問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞