阿德勒心理學 - <被討厭的勇氣> 討論

151 回覆
71 Like 5 Dislike
留名學嘢
我都有睇
有興趣
呢本正
人係充滿住無限可能性
書局所謂嘅第2冊有冇巴打睇過?
利申琴日掃完成本 改變相法
利申琴日掃完成本 改變想法
睇完第一本未開第二本

上個星期睇咗,係理論方面好得我心,但若然要係現實到貫徹阿德勒思想就真係幾吃力下

第二本好似就係教應用? 未睇

硬係覺得第二本係格硬寫無咩興趣

係咁提阿勒德三隻字好un眼
lm

我都買左
仲味睇晒
如果下下咁易做到課題分離
我會覺得只係對方對你既羈絆未夠
去到愛既層面
要接受對方 唔再愛你甚至背叛你 都係對方既事務 而自己無辦法甚至唔應該介入
未免太理想化
但用課題分離去處理較低層次既人際關係都未嘗不可
玻璃心嘅人睇就啱嗻
自私精睇完會點
我兩本都睇完。
屬於正向思維既書,睇完都覺得有少少幫助既。
不過睇呢D書切忌勉強自己跟足黎做/唔做一D野,否則有反效果。

咁睇其他書算
我兩本都睇完。
屬於正向思維既書,睇完都覺得有少少幫助既。
不過睇呢D書切忌勉強自己跟足黎做/唔做一D野,否則有反效果。

終於個個既情況都唔同
要視乎情況應用
去到愛既層面
要接受對方 唔再愛你甚至背叛你 都係對方既事務 而自己無辦法甚至唔應該介入
未免太理想化

ok wo, 對住唔熟,冇乜關係既人係要咁樣
去到愛既層面
未免太理想化

ok wo, 對住唔熟,冇乜關係既人係要咁樣

就算愛人都係向呢個方向進發
Control freak , 太執著對方, 害怕對方改變等等
不過大家都知,知易行難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞