30幾歲人轉左幾次行,同個fg一樣人工

190 回覆
286 Like 12 Dislike
同年做緊乜關你閪事
所以我咪話想快樂 咪放低成功標準
標準從來都係人定義
你覺得係成功咪成功
唔成功咪唔成功 我冇推祟比較
人的確係會比較 睇你比較成點咁解

咁你覺得5個小孩的校長係成功 咪ok
咁總有校長係覺得自己唔ok
如果你攞第三世界比 香港咪好幸福
你攞歐美比 香港咪一篤屁

呢啲係叫標準 唔係放棄比較
知足係放低標準 冇放棄過比較
正正係因為你比較過 你先會知足

如果人放棄比較 放棄競爭
咁呢間學校唔索性取消晒所有名次?
點解要整埋咁多獎學金?
伯母睇你冇樓 你係咪又可以咁樣教化伯母呢?

比較 虛榮 競爭 妒忌
呢啲係人類向上進步嘅其中一啲原動力
每個人總有唔同嘅標準㗎
如果當初啲叻人全部放棄比較
係咪一畢業直接做老麥會開心啲呢
嗰個人又會唔會說服到自己做老麥係已經好好呢?
想就去做啦
就算做唔到人生目標
起碼決定到50歲死
去到30歲仍然一事無成我直頭想即刻死唔想等到50歲啦
同人比既話
你呢世都唔會開心
宜家同同年既人比
遲下係咪同李嘉誠比
做得開心,但經濟頂唔順都係死
如果你30 幾歲搵到連登仔FG 既人工, 你已經係社會上TOP 11% 既人類

相信係岩既就去做啦
你乜野事呀,係咪社會淘汰左接受唔到然後痴左線?

成功呢樣野係社會定義出黎,有哂共識。以香港為例,就係30歲買車買樓結婚生仔,你做到人地咪接納你,諗同你,承認你係佢地既一群。

而唔係你單方面唔同人比較就當冇事發生。咁樣同做賊去偷野,之後比人拉,然後單方面話:「咁我唔知覺得自己偷野呀嘛。」有咩分別?

你依家係違返社會集體共識,脫離群眾標準體制,偏離正軌成為異類,確診為社會邊緣人士。你呢d野所謂:「個人化成功定義,跟蹤自己步伐,活出自我人生。」就係失敗者經常掛係嘴邊既藉口。合理化自己離群行為,而唔係去檢討改善自己!

你就係咁注定失敗,冇人在乎你孤芳自賞,殺人犯係比人槍斃前都唔會覺得自己錯。

你都係一樣,係社會槍斃你之前大喊:「我好成功!」然後被社會集體意識洪流下被吞噬!

所有野都有個價錢,你唔同人比較就要承擔返相應既後果!他日身邊所有親戚朋友全部離你而去,你咪拎住10K人工當冇事發生覺得自己好成功囉!

輸成咁都仲可以理直氣壯,你話你自己係咪有問題呀!下?
永遠都要同人比,你比撚到幾時?

你搵到3萬,你咪陣係同啲4萬幾5萬嘅人比,覺得自己搵唔夠佢哋咁多,多鳩餘

人哋搵幾多你根本唔使比較,如果你係睇錢嘅話,你做保險炒股嗰啲,如果你只係普通打份工,你搵嘢嚟比較就係on9,好好搵錢以外嘅意義啦
on9, 30歲其實仲有撚排學,做乜係都要定型自己,人生階段有唔同目標,30歲做唔到咪繼續做,你喺度怨冇意思架喎
下下同人比會好辛苦
條路行得岩就夠
完全唔認同LOL

世界上現時所有既職業之所以仍然存在,係因為有佢既存在價值,所有工都要有人做,冇存在價值既職業已自然被淘汰。

不論職業人工高定低,我哋都要尊重佢哋,因為呢類你睇唔起既低收入工作如果無人做,社會係會運作唔到。

社會意識唔應該係競爭關係,而係合作關係!

如果依你上述嘅思想去生活,一堆做低收入工作既人該如何自處,難道一世都要以失敗者心態去活,社會憑咩可以咁樣對待佢地,咁係唔公平
你係咪文盲? 所以我咪講話人係要有比較
呃自己係冇用?你瞓撚醒未?
你講嘅嘢全部都係要比較
但係有啲嘢30歲前做唔到就呢世都冇機會做
例如
問題係
比較完除咗自己唔開心就無乜用
因為個差距唔係比較完就會變

大把人中年失業,特別係中層管理
97同08兩次風暴,好多40至50歲人比人炒完
之後都要接受入唔番同一行嘅現實
由頭黎過
學你咁“適當”比較又點,
其他無俾人炒嘅仲做緊管理層,
你想追都追唔到架啦

結論:訓練自己唔好比較,因為比較都無用
做人由出世嗰一刻已經係唔公平
生理條件都已經可以唔公平
開唔開心係睇你點睇

如果社會咁美好 咁合作
返老麥應該同返銀行一樣人工
社會應該實行共產主義
pin唔該
屌樓主咁耐都唔答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞