30幾歲人轉左幾次行,同個fg一樣人工

190 回覆
286 Like 12 Dislike
雖然咁講好on9
10萬一個月同做自己想做既工邊樣比較開心
可能買層好少少私樓同食飯唔駛睇價錢
但生活質素係咪差好遠?
同埋自己鐘意個行努力做有無機會都去到4-50000一個月先?
me2仲要上司只係大我一年
夠用/有特同埋睇到前景已經好好架啦
香港地生活要學識睇開少少
Late 就 late , 係失敗
我表達得唔好
比較係有必要 但唔係要同人比
點解唔同自己比?
牛奶同蘋果可以點比?
打個比喻 就以事業嚟講
A就20k人工 做左一世社工 以幫人為樂 做足成世
B就FG搵50k 加埋投資30歲前就有幾千萬資產
就算佢以後捐錢或者走去身體力行做埋A啲嘢
佢哋得到嘅嘢(經驗,滿足,成就感等)係唔係可以拎嚟比較?

以自己嚟比較會唔會正路啲
例如我比起一年前有啲咩進步
多咗咩新技能

最後放低成功或者目標標準嚟得到快樂或滿足其實係好戇鳩

因為咁其實係退步緊
無限後退 退到生存到就成功
咁我每秒都成功 但係又有咩意思
我冇話有意思 不過呢個係一個真實嘅心理學現象
Anyway 每個人都有唔同比較嘅 好難改變
咁容易睇得開 香港唔會周圍都係情緒病啦
段文果句係1%既人

你呢句係99%既人
仲有三十年
追嚟做咩?
30幾歲仲未有事業同方向真係幾垃圾
放棄比較就會無叻人,有無諗多咗?

讀大學無論邊間個個都會知天外有天,人外有人
仲要同叻人比,堆叻人同自己比

不嬲同人比係on9,仲要推崇?
仲有咩係成功標準,5個小孩的校長個校長同其他幼稚園校長比係咪叫失敗?

你以為你做咗幾年野人工7萬好高咩,人地入ibank 做fo 就收皮,呢個世界仲有未畢業就成功創業收到一畢業做ibank fo 皮
道理係咁 唔係話成功全靠運
只係有大多因素根本一個人係控制唔到
dup低個頭做就有出頭天呢個道理香港一早已經唔啱用
第一份工有個好老細定壞老細已經足夠影響下半世人
有人第一份工就可以打過世有啲人轉極都係閪工
我明樓主感受
雖然話唔好同人比較
但身處同一個地方真係好難冇比較
十個教畜偷偷留下負評
廢柴
⼀樣
呢個道理我明
但係我就係唔想等
唔想無了期咁等一個唔知呢世人有冇機會發生嘅機會
我寧願50歲死,但30歲前完成自己嘅人生目標
都唔想有100歲命,但去到30歲仍然一事無成
個個終點都係死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞