30幾歲人轉左幾次行,同個fg一樣人工

190 回覆
286 Like 12 Dislike
無得比,無讀書時勢唔好工種選擇小
香港地無窮人只有懶人
有人搵得多有人搵得小
自己生活做得開心就得

自己做緊揸車搵緊2-3萬,但朝早返到夜晚10點,訓嘅時間都唔多,同老婆炒到好大獲
搞到依家迫住推工,可能做份裝修返9放6大家穩定啲

30歲有細路嘅,推個細路讀好書,第時搵工唔洗辛苦選擇小
轉左就唔好諗咁多啦
同人比比死人 尤其是年紀呢樣野你點都改變唔到追唔到
而且呢個世界永遠有人叻過自己
就算你一開始搵到好工都會有新人爬得快過你
唯一辦法就keep住update自己個行有咩新研究/技術
唔好變成自己鄙視過既不思進取老屎忽
你比贏人地有咩意思 人生係自己嘅 自己過得開心咪夠 如果你係嗰d要靠贏人地嘅優越感黎快樂嘅撚屌咁無野好講
自己唔好睇低自己就得
一直都覺得
做老師
最重要係有人生閱歷
根本就唔應該請個啱啱離開學校嘅人返學校教書
小弟都3字頭, 今年讀完master, 雖然同一個行業但唔同職種, 岩岩搵到grad job, 但去唔番上一份工辭職個陣個level中學同學全部上哂車仔女都生哂 自己仲係ON99咁
正啦,如果我下年入到都係33
是但啦
唔好下下同人比
自殺都唔店
講得幾好
但比較都係human nature

唔好比較到自己咁痛苦
...痛苦到影響生活就得
行業唔同
都唔係相同例子

你same乜鬼
班連登fg 50k又會批評你架喇
起底發現假膠
你搵岩條路已經好過好多人
反而想恭喜樓主多d
有啲唔好彩既可能呢世都搵唔岩條路

唔洗太過同人比較呀
咁只會分散注意力
集中精力諗點喺你果行行得更深入
個人會開心好多的
我覺得安慰文來
真係好多人後生搵得多過你,娶老婆靚過你,生活質素好過你,最後亦健康過你長命過你
叫你知足即係叫你認命同放棄

咁不甘心的人點算?
都有唔少大學生出嚟做嘢一兩年明白呢個現實,讀 PGDE 重刷
當你越同人比較會越灰,不如順其自然
事業都真係睇彩數,一畢業就揀岩行慢慢深入發展係好好彩。

但邊有咁多人真係咁好彩,試幾份先搵岩行業都好正常既
又唔係咁極端,唔同人比較,自己一樣可以有目標,一樣可以唔放棄。
我淨係覺得自己好廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞