講下閪工有咩特徵

516 回覆
1738 Like 16 Dislike
同事買飯打褲頭
喺會議室放臭屁
公司喺觀塘
返5日半,7日大假年年清,放奴工假
刻薄到一個點就過份左
食lunch,老闆話呢個工廠區只有快餐店,
所以lunch時間短,咁都仲要打卡,遲左扣錢
拎文具要申請,print彩色野要申報
寧願請個親戚做admin黎幫大家計扣錢
同事都怕左佢,自己帶文具,電腦,帶飯

老闆同老細娘每日幾次會突擊出現你身後,
問你手頭上做緊乜,要即刻答到

公司d客全部5天工作,
星期六返工根本無咩大意義

當初第一份工請我真係好開心
後來嚴重懷疑自己能力
經一事長一智
我同女友依家有經營公司,run左好耐
比佢好得多
藍領工作大部分都要啦
以前喺香港做嘢嗰陣時候,喺葵芳有間好撚閪嘅公司,係報紙檔隔離棟大廈
返六日,九點返工,但唔知幾點收工
人工14,000,電腦又廢又多曱甴,又係家族公司,行勞工假,一試用期完,我就走咗

嗰間野叫xx發物流公司
要打卡真係...小學生咩
日資都好閪,規矩多多,OT係老奉,人工又唔係高
日資公司 中晒
遲一個鐘今個月唔冼出糧了
請半日病假都要醫生紙,而且個日只係俾五份四人工你
team building真係ww
有驗鑽石公司GIA 哩個死肥婆TB做阿head
嗰啲真係奴性重
不過比如audit呢啲行業OT無錢補市場上真係老馮
老細同呀head係兩公婆
畢業出黎做過間港資家族生意 極度垃圾
番5日半 人工得12k 日日做10個鐘咁滯
Management全部自己友 基本上佢地打橫嚟都冇佢乎
特別係個老細 癲既 星期六日都仲要call爆你機
唔聽就嬲
又孤9寒 同會計claim單問長問短
冇錢請人整啲野就逼9我幫佢整 我本身唔識都專登去學黎死掂佢 仲要屌9我做得慢 屌你啦 想快又唔拎錢出黎
仲有無限既老屎忽皇親國戚成日俾面色你睇
番左一年都仲要話冇盈利要全部人凍薪 管理層就繼續富貴
成班陷家產黎
我做過呢份工就下定決心唔撚再會做港資SME
荔枝角 葵興邊叫閪
中左1,2,4
全部唔中 但人工好低
盈利發😂
無sick leave
屌你老母珠寶上市公司可以唔撚俾sick leave
成日贊助t咩b果間呀
曾經做過?利申我冇講係邊間公司
jobsdb見過有份工
福利一欄寫"salary provided"
無做過,不過聽過
為生活,我可以忍
但侮辱香港精神就唔得
觀塘、葵興近期多咗大公司入去, 疫情後發現原來office的地點唔洗太執著喺港島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞