講下閪工有咩特徵

516 回覆
1738 Like 16 Dislike
有鏡頭,驚死你呃佢鐘咁
ot到十一點幾 第二日返去claim 的士錢
阿姐話ot過左十一點半先可以claim
已經冇飯錢ot錢 仲要咁刻薄
炒咗人唔會請返 同阿姐講做唔曬啲野
佢就話 ot到8點做唔曬 咪ot到10點囉
總有個時間你做得曬

閪到爆 公司就係荔枝角
Where
日資
一星期返六日
7日大假
跟勞工假
1)藍色集團
2)工時長(更數都分幾種)無論邊個更數都chur 到你死
3)超時無補貼
4)飯前飯後要限時45分鐘內打卡否則當遲到,放工要搭正先可打卡離開沒得提早(但開工前打卡一定要早)
5)要返shift,逢紅日或六、日一定俾老屎忽揀哂做佢地既假期,如果係新入職或年資少一定要喺呢啲日子返工。
6)上司就大L哂,明明take turn做既野就係咁指明同1個人去做
7)內部文化小圈子,而且是非極多
8)無論你有沒學歷/工作經驗,人工一律都係地底泥價錢
9)份工太西長期請唔到人,請到大多數係PT,個個被迫喺個時間段要湊夠人做野,叫個個頂硬上(義氣當飯食?)
10)公司文化來講1個人頂幾個位置係家常便飯,沒得你做死一個位置。
11)返工都好似擔泥咁,人工&升職空間有限,福利極少,只能喺崗位工作範圍來回地獄又折返咁原地踏步。
12)如果同上司熟可以做少啲下欄野,唔熟既話所有下欄同豬頭骨都會俾你做哂,不分性別(果然好平等)
但係啲人好那賣命,仲做咗好多年
做過一份濕9獵頭公司 連埋我得4個 個老闆娘屌我電話講唔好 人地先唔黎見工 話我冇用
好彩做左一個禮拜就搵到新工走了🥰🥰🥰 dklm 唔怪之得佢做唔大 做親都係細case
中晒! 但唯一不同既係返工時間可以出街

不過要打卡就真係….!
啲同事無啦啦發神經搞鳩我
No respect!
返六日
睇錯關公有咩特徵
舊公司係外資成日有同事落一落樓下拎野比人
買下午茶 買咖啡 最多同reception 講聲但冇人會理你 除非你好耐冇左人影

而家做第間外資都好free 食飯同番工都係flexible hour 你有貨交冇人會chanllenge 你
試過見一份十個月temp位問我五年後既career path係乜,我開撚左佢火
想問好耐 成日見到啲公司請人都咁寫
姐係點 佢expect 人地係唔收人工
犯法架 仲有法治個時
勤工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞