講下閪工有咩特徵

516 回覆
1738 Like 16 Dislike
7日已經同乞衣冇乜分別
我之前返過兩間日資都係5日,一年14日假

但係規矩多,要拍卡,工作量超大,OT冇錢

成撚日玩到8點放工

仲要老細上司成日要同你開會睇住進度

我有D同學返中資一樣五日14日假

鳩hea冇嘢做又feel,CLS
日頭6點起身番工
收下午3點
番到屋企都 4點鐘

訓一陣覺
然後晚上10pm 又開始做

直至第日7am 收工
屌 上一份工就係咁
成家人做 啲太子仔女冇出過去打過工 對同事語氣又差
新年多兩日假扣鳩左我錢
𢭃哂利是就即走
巴打有冇分享
未返工 巳感覺社會的黑暗,我寧願做警察,都唔想再做一個有良知的香港人。
所謂社會唔需要有良知和真心的人。
大陸係點
香港將來就會係點

你睇大埔間 偽日本鋪, 就係表表者
招聘廣告會寫住人工"可達"xx元
全部港資中小型公司

感覺我上一份工差唔多中曬你地講既野
1.葵x工業區
2.見工個陣唔講 返工之後先話唔會同我簽合約住
3.AL要下一年先可以開始放,頭一年係無得放假
最撚on9係明明我同自己team個intern只係隔左一日入職
佢就有合約 仲要每個月都有一日AL可以放
我一個FT就乜都無
仲話因為我係FT所以對我要求會高過intern
4.跟住打卡就一定 遲到一分鐘以上就扣錢
5.5日半
6.中小型公司(唔係港資)
7.成日要做埋啲同自己post唔關事既野
本身個post係做cs 結果我同個intern又要諗宣傳又要deisgn圖又要做新聞翻譯 但我得15k 個intern得9k
8.sick leave入實體紙就一定㗎啦
9.家族式經營
老闆個仔係隔離team 老闆娘本身係我條team
不過疫情爆發以黎無返過公司
啊頭只係有乜特別case就要打電話同老闆娘報告下
所以我直到resign都未見過老闆娘
跟住我team有啲客仔都係老闆啲親戚/老友黎
10.係工業區返工但lunch hr得一粒鐘算唔算
搭shuttle bus出返去都要10分鐘
聽公司啲人講話同老闆要求過加多半個鐘 但老闆唔肯
以前我係同區另一間港資公司做 人地都有成1個鐘9個字食飯
雖然唔要求有返咁長時間
但比多15分鐘-30分鐘都好好多啦
結果成間公司既人都只可以帶飯/早2個鐘叫定外賣(但聽講附近啲外賣好難食)
11.想要支筆都要同HR申請左 先會分到一支比你
12.啊頭唔比指示做嘢就一定㗎啦 有乜事都叫我自己睇server
錯左先黎講返其實要點做 最後其實乜都係自己睇自己學自己上網搵
13.放假都要你隨時ready可能要覆客email
但我無理過 結果一返工就被啊頭屌我
所以我就resign左lu

份工唯一好既就係唔洗ot 個個一夠6點就起曬身走人
同埋無客騷擾你既時候就真係好得閒既 不過相對就係要係啊頭面前扮工
坐監
咁你又唔辭職
遲到扣錢痴撚線
好彩你可以準時走, 有D 閪工要扮OT 先on 9
試過大佬講到明, 叫我唔好噤早走, 要扮OT, 屌佢, 6點夠鐘, 我已經6點半先走, 仲未扮得夠?
上文有講我做1個月走左
聽上一手講 好似一次遲超過唔知幾多分鐘(印象中係10分鐘 可能記錯)就收warning 收3次就會炒 一個月加埋好似只可以遲30分鐘
同埋老闆唔鍾意員工星期一請假
所以有次我咁啱請星期一 啊頭問我可唔可以請其他日子

btw你個份工都真係好on9 其實你咁扮咪等於你本身份工係做到起碼6點半 ot應該無得補水啦?你大佬講到咁理所當然
仲有話自己行 ISO, 又咩五常法呢 d 都係閪!
咩叫冇大假?
Send完cv好快打黎約面試,
面完好快就請想你即時開工。
本身冇乜野做都叫我要扮野喎
其實大佬都係打工嫁咋, 佢真係好心提醒我, 諗住一齊做咁
不過我第四個禮拜既禮拜5就遞信了, 即日通知添
佢收信個刻都sad sad 地
不過我唔理啦, 閪工做唔過
科學園
科學園細公司,專門做政府funding
1)長期請人
2)話就話返10個鐘,當你返11點佢要你早15分鐘返去打卡收工埋數又要搭正鐘數先可以閂門,啫係一定遲走,但係唔計錢的做咗一排裸辭,閪到震。
3)規定人地買日用品etc.紙巾個啲有咁平得咁平,因為要幫公司慳
要填timesheet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞