住緊公屋,但屋企人最近話想買樓

411 回覆
26 Like 467 Dislike
5成按揭或以下先出租得wor
全部傾過曬㗎
佢地一啲都唔偏心㗎

啊哥自己都知自己供唔起,佢話ok,我都同佢講好咗唔會自己食曬筆錢
同埋要按揭 5成以下先比租比人, 你首期230 買530樓 都要按6成幾
你偷雞租比人到時比人發現就call loan
如果借多個5成一定租唔到㗎
唔好以為小事
https://starpnews.com/blog/%E9%8A%80%E8%A1%8C%E4%BB%80%E9%BA%BC%E6%83%85%E6%B3%81%E4%B8%8B%E6%9C%83call-loan/

高成數按揭出租如被銀行發現,call loan是必然,因這是違反了按保聲明以及按揭契的條款。銀行和HKMC會定期抽樣出信給貸款人,要求他們提交自住證明,如果貸款人交不到,便會call loan,至於抽樣的次數有幾頻密,便因銀行而異。有些銀行的抽樣比率基乎接近100%。高成數按揭出租的監管很嚴,因是政府直接監管。

你偷雞租比人出事就仆街
搞笑 9成按都大把人租出去
犯法野多人做就以為無事?
唔該 巴打
你担保你一畢業就有工?可能你廢過你阿哥呢
你唔應該諗難搵租客 賤物鬥窮人
咁平租有2 3房點都有客
應該諗點甩手 你grad完層層嘉湖都過30年
點解唔抽新試下
公屋仔讀dental係幾威嘅
成功需父母幹
按保公司近年 check 得好嚴,要搏實有人搏 ge
我個業主水電都用番自己名,可能就係用黎交文件
樓主記得計預算時賈計埋印花稅律師律中介費等費用
好多人都冇計唔夠畀之後撻定
抽新邊有530既貨
聽聞按保公司會寄信去你度,你同業主唔啱 ge 可以回信報串
CHECK 到係咪即刻CALL LOAN加罰息?
我「朋友」中過,淨罰息無call loan, 佢大貓做按
父母擔保既話都要睇下父母幾歲
太老好似做唔到長年期既按揭
其實夾埋廿零萬,如果買樓買到咁吃力,真係唔好買了

Btw, 樓主父母買到530萬 ge 出租樓,都過左富戶資產上限,應該要比人收返間公屋 lu
想知如果真係過左5成,租出去其實報稅既時候使唔使報?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞