住緊公屋,但屋企人最近話想買樓

411 回覆
26 Like 467 Dislike
因為咁知算唔算走灰色地帶,買樓既錢同埋按揭都係公屋名冊既人出,但而家搵個人出名做業主就可以避開公屋戶唔可以持有物業既規定?
唔好諗呢d, 呢d唔係正式收入,銀行唔會睇,你留起佢孝敬你父母啦
⋯呢啲收入唔好拎出嚟講啦
講笑咁講
不過起碼暫時養得點自己先
部署
Down payment stamp duty renovation lawyer fees etc...
仲有 50% 先可以合法租...
Other mechanisms might be a better idea before ur graduation...
what u mean by other mechanisms arrrr
Small brother english not good
題外話,你考到醫生定律師?
呢個年頭邊有人揀律師啊唔知有冇job做,法治又唔stable
今年中大law b5 25 都入到,真係弱智都讀到
讀緊dental lor,冇揀醫科,驚太chur覺得自己有啲過度活躍好難日日讀10個鐘
🙇🏻‍♂️
唔敢當
依篇文可能值得俾你參考
https://www.wuchatprop.com.hk/投資物業考慮點/
我想講係其他手法去維持果筆資產
Financial instruments 來來去去都係果幾樣啦
父母夠60未?
你大佬知唔知父母留錢俾你買樓?唔驚家變?
Tg hugo1991
唔夾死全家
公屋仔係咁上下質素
父母咁偏心既
我建議你唔好買,因為你有個阿哥
某日兩老不在你就好頭痕,無謂拿屎上身
sorry lor
你樽鹽還好嗎
我地傾好曬先咁做
我啊哥話ok
而且我同佢promise好咗唔會自己一個食曬筆錢
要借成400萬, 兩老收入有無4萬以上?
230 首期點解要借400
2百萬 點會一次過計哂買屋, 裝修,稅,律師費 呢d全部都係錢
如果aim 530萬樓 你點都要預借400 先叫鬆動d
樓主父母好偏心,呀哥讀書嘛嘛哋?
呀哥知唔知?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞