年經:物管全港最無前途既行業

235 回覆
735 Like 28 Dislike
前題有人請,同揾老細開logbook
我見都有人請既
隔離po都有ching做到
好撚 葡萄吖屌
公屋盤係同賤民惡鬥,係另一種玩法
巴打做bs做左幾多年
問題係除非佢本人有skillset ,基本上物管無咩skillset可以帶到落其他行業
撚有咩
跳去做GP仲好,lands成日請SO,差餉都成日請VO。
lands唔知合唔合資格
VO好似好少請
咁就留意下,宣誓好多人走。
呢啲人最多
揾Valuation試過被人建議讀CFA
心諗又課金都痴鳩線
我屋苑個物管好hea 喎 做咗勁耐 六點就走人
住宅最hea
之前intern係sport club
日日係到登記人地租場收錢開燈熄燈
一個月先得13000
做二年先升15000
五年考埋牌先升到18000
成日覺得係住附近退休工作
係咪開cad trim兩條線當做緊archi
出來做野15年, 讀左個polyU part time degree, 做左MHKIS 3年左右啦
唔好侮辱人哋please
前排屋苑有物管仔做到法團委員先開始抬起頭做人
因為要製造就業,否則暴動都似
物管呢行真係要小心,我有個老死,PolyU Surveying (BS),chartered 咗十世,讀埋master 再加埋一個Law Degree,成日乜乜學會XX大學請佢分享物管心得。

未失業前係一個四大行之一做區域主管,18年失業到而家都未搵到嘢做,掛名開咗間顧問公司做顧問重四圍R撈,叫人彈PROJECT畀佢,佢四十歲中咋。
因咩失業
佢話個role 去咗新加坡,又話自己人工高。
但係嗰排佢公司有個APAC大客畀C記搶咗,3年合約一定過9位數。
而家只可以懷緬過去風光,由月入120K+ 變成free lance。曾經滄海,仍然堅持只考慮director role, senior manager 都唔肯做,佢話嫁。
佢都唔係搵唔到野做係搵唔岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞