年經:物管全港最無前途既行業

235 回覆
735 Like 28 Dislike
26k?
我以為做得manager位都應該有40k....
問題重點係回報值唔值咁做,入場門檻高唔高,同埋如果轉行/出國skillset仲有冇剩餘價值
40K實有架,公司咪叫你睇多幾個盤
物管係專業?無知一問
marketing slogan昆人入局,咪撚柒信
Sad but true
我在意嘅係「乜香港有人會專重專業人士既意見架咩?」
但物管點算專業
唔同意
物管要識好多野先做到
其實係集律師+建築師+cs+警察於一身既職業
利申:5年經驗
坐一個盤既屋苑經理其實有幾多?
建築師?????
識唔代表Qualify去做
畫押最後都係揾班AP
從來唔係專業
係啲濕鳩學會同 PMSA鳩吹
要睇條村幾大,幾多戶人先得
講物管到自已咁多飯又點
人地技術官僚reject ,唔批
點講都無用
但冇quality做唔代表唔識
我地係某d方面(如經驗同實際環境)可能好過好多所謂既專業人士
電話all in one, hardware 差d 都賣得勁貴
咁點解咁all in one 嘅物管人工會低呢?

hihi d 講, 長期都係行外管行內
而且份人工增幅,同管理費多少都好有關

清潔保安風火水電lift 車場判頭樣樣加
講到出哂牙血,又皇恩浩盪咁俾你加左管理費
但絕大部份拎左去俾判頭

1仔牌又要入人俾千幾蚊一年
之後每年又要俾多1200蚊續牌 (第一次打左3700蚊)

賣時間已經賣到懷疑人生
仲要度度加d 收費
諗起都想死
人地衰極真係有Pay & Perks,
就算真係輸俾物管係Email加多句Thanks for your valuable opinion.
然後物管就繼續湊閪客
不能同意更多
個人如果有火 有啲上進心
呢份工絕對唔啱你
係,根本係房署老屎忽睇你上唔上眼
True, 又唔係多左Pay & Perk又唔係有Veto Power搞個發脾做咩?除左揾人做替死鬼/ 炮灰之外,我諗唔到

之後再玩落去, 隨時叫業主自已整野維修,都要洗定屎忽預個業主走去PMSA投訴
呢啲專業先好做屌你老母
你咪去做囉
入場門檻又唔高
小弟中學畢業玩左幾年就轉行入左政府,而家成廿年,大部份同學都係轉左行果d好過做緊果d。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞