年經:物管全港最無前途既行業

235 回覆
735 Like 28 Dislike
保安師
傻啦,女人都做物管
靚女的話叫工程做野快手到呢
男人叫分分鐘人類文明滅亡幾次都未開波
睇下公司同老細先

做商廈家陣有邊個唔想,入左住宅慘過賣身
住宅做工程又唔會拎到靚Reference
最撚慘係做管理處又被人要求話要識睇/知點做, 心諗我識就唔會做管理處咁折墜
屌,邊鬼係
BS係工程
每年大學Admission talk大把老屎忽同學店sell呢啲垃圾鳩人做水魚
但其實多數都係射比工程部搞,我見個個都係話唔識,會叫工程部同事睇睇
坦白講,將心俾已啦。我做管理處識呢啲工程野點解唔唔進修做BSE? 然後戇鳩鳩逗13-14 K junior ,人地做BS入去consultant起跳都講緊22K up啦
下?邊個講22k up我就consultant岀嚟既
行內得1間有可能比到呢個價
咁又講真,管理處就應該搵咗班技工+po睇完先既,engineer一定係最後先理
簡單啲講,識工程點解唔去讀Degree考牌
真心好鐘意湊閪客咩

擺PO同Tech都唔得閒搞先想踢上去啦
識睇都未必想孭飛搞
D人成日話, 我識ABCD就唔止呢個人工啦

無錯

就係因為你唔識ABCD, 所以你只係呢個人工

如果你識物管+BS, 咪升到做村長囉
物流 物管都係垃圾
識左,就唔會返去做物管咁受氣啦
香港出名仆街就係唔會俾人咁易轉行
唔係好鍾意湊閪客,只係如果物管工程同起樓比,物管工程係輕鬆少少,只係文件野多,license多

算啦,總之大家都係物管都係慘嫁啦...

物管既打咗針未?
打完之後刷人生首抽,投胎唔好再做香港物管咁戇鳩
回歸前好多樓都無保安,包括公屋
唔知點解突然全香港差唔多所有大廈都要有保安,除左唐樓
其實時下保安呢行可以由科技取代
加密匙卡升降機,全天候錄影,只需幾個人控制室就可以。
物管輕輕鬆鬆又收工
你睇下其他工程狗先啦
升想STO 3皮幾 無壓力
可以安心退休
屌你係咪搏屌
我明物業好慘, 但洗濕左個頭, 你只好快努力D升職, 升到唔洗再對客
其實升到上去, 根本你要管哂成條村既野
由BUDGET, CS, 人事, 工程, 設施管理, 基本法律知識
一間物業管理公司, 包既範疇好多
你識多D野升職上去, 自然就唔洗專注係物管

你話你讀完BS就唔洗做物管
係啊
咁你更應該讀
利用你有物管既SOFTSKILL, 再配合BS既HARDSKILL
你有料就升到上去管理層
香港物管需要既係有人做下靶俾總公司/ 住客/法團 唷
工程部都咁多野搞咩
見人地打機多
算啦,你估唔係未試過咩
濕鳩BS Degree收人都問出面有冇BS經驗
心諗都戇鳩,如果我有經驗仲點解要做物管?
有講錯咩
物管真心適合無大志人做
OT少
多5日工
已經贏晒
有濕鳩degree例如油麻地大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞