年經:物管全港最無前途既行業

235 回覆
735 Like 28 Dislike
香港無一個行業比物管更on9
大學生,返工日常係上樓幫人睇屎坑點漏水
間中又要幫看更頂位巡樓
初一至初三要返去屋苑扮開心睇舞獅
日頭就捉人探熱,處理住戶一大堆網購郵件
夜媽媽要返公司巡樓掛名做夜巡
初入職份糧連一個正式看更都不如
隔個星期就要開夜會,而大部分法團都係由一班廢老阿伯阿嬸組成,好多時仲要撐政府
要明白做得法團委員,10個有9個都係不負責任9up
1/5 時間就係講睇垃圾CCTVB劇
1/5 時間廢老家書講後生唔捱得
1/5 時間法團委員互相推卸責任
1/5 時間諗方法揾著數
1/5 時間先係講緊Agenda決定resolution
班仆街永世都唔會明成日離題咁,更加唔會自已温書做prep work.唔夠人講就撻你一句:我做義工架咋
傾到美股收市都未傾完咁,更仆街既係公司只準你Time off 唔俾你拎OT
咁就乜9都唔洗理,管理處職員食晒

假如你犯賤 咁都頂得順廢老法團
唔好開心住,惡夢先岩岩開始
法團之外仲會有住客,就算係跟發展商揾食唔洗開夜會。普通住戶都可以揾你做出氣袋。
明明個業主自已手賤貴價買樓早入市,都可以因為咁而屌鳩你。
成日話香港無藝術教育無創意,其實啲業主咪拎曬啲創意搞僭建,違反大廈公契囉,LLM!

政府成日吹話要搞專業化又話發牌又話點,然後濕鳩Career sharing 又話行業需求穩定又點。(DLLM販毒市場夠穩定啦,又唔見你去南美做拆家?)
呢啲時候總有d更on9既同行勸你讀書
洗10萬8萬讀張物管cert, 讀完人工都唔加
成個Labor Market既Demand本身都係整定既。即係話每次轉工都係你食人地嚿屎,又有人食返嚿屎。人形蜈蚣既勞動市場。

每年大學Admission Talk /Open Day實有物管Degree係度話行業點專業點穩定,
然後成班同學on99打晒飛機覺得物管係專業。
專唔專業就自己諗
移民又唔計分,外國同行點解又一定要香港人做?
至少人工肯撚定唔係專業人士果個水平囉
扮乜野專業啫?會計,法律,工程話到事咩?到最後咪又係跪到成個契弟咁款搞一大輪,人地專業人士/AP先黎畫押簽名。
講到尾,其實咪又係行內有班老屎忽,成立個濕鳩學會cap班後生仔水,人唔笑狗都吠。
你幾時聽過有大陸高幹官二代黎做物管?做 ibank/big4 都未輪到物管啦。 你千辛萬苦見工寫CV 揾既濕鳩officer / MT 位,到最後咪俾總公司高層仔女暑假返香港刷CV紀錄 .一過左暑假,十月佢就返英國讀書風流快活,你就係地獄鬼國無限復活。

最慘係做左幾年,洗濕個頭走又走唔到
一世到退休都係奶班on9法團袋底
做雞引d客開心,都話可以賺得多。賺夠仲可以洗底從良。更何況家陣可以Patreon賣下相賣藥,賺返夠本
做物管?法團永遠覺得你係門口狗
發達唔洗諗,餓又餓唔死。
你諗下,將來你要去見女友家長,未來外母問你做邊行
你又要吞吞吐吐唔知點講好
哦,咩話?物業管理?咩黎架?搵幾多呀?如果買樓份Mortgage有冇得靚啲?買樓有冇得架?
屌,原來係樓下管理處果種呀!
你係女仔既父母,你會點諗?
俾你成家立室,你仔女作文寫"我的志願"你會唔會想佢寫大個左走去做物管?
將心比己,有d野呃自己,係呃唔到一世
趁仲有小小青春,轉行啦

做物管,賤過做__ __.人地衰起上黎起碼有政府同佢供完層樓。你?想揾24/7 M記瞓過夜都難
翻唔到身唔緊要,偉大特區政府仲會送枝科興俾你。你就好好把握機會刷人生首抽,來生做瑞士/北歐人*。
千祈又唔好咁戇鳩,投完胎又做埋第三世界高級看更

註:地球七十幾億人當中有廿幾億中印兩國> 至少1/3 機會做返印度/中國人)
記住呀
tldr
不過支持你唔好做物管
工程部呢
物管 = 發牌制 = 專業人士
你入啲垃圾公司專接垃圾盤
有物業就有物管
咁多空閒時間夾埋食咗個法團
鐘意加物管幾多人工都得
得咗
物管根本就係賣時間,流失率極高
好多朋友做幾個月做一年就轉公司
升職都係擔櫈仔,年資耐先有機會
上世自作孽 今世做物業
打工千祈唔好做個個都可以喺你老細嗰啲, 是但一個變態嘅都玩死你
e.g. 物管, 保安, IT support, 面對面嘅 customer service etc
你遲早會面對變態人, 玩到你精神病
個盤冇錢但迫你整架穿梭機出嚟, 你覺得好唔好做?
物管係咪姐係bs仔?
乜香港有人會專重專業人士既意見架咩?有乜野衰左物管頂左先,坐監可以優先坐,專業人士係為左班唔想上身既業主同工程界度身頂做既替死鬼。
讀邊科慘到大學生要去做物管...
Property Management
本科已經係物管
做保安師
一向都叫人唔好做物管
要湊個啲pk客
明明自己責任
又賴呢樣個樣
乜都賴話關管理處事
明明管理處只管公家野
下下話人地點點點係咁又乜乜七七
如果做住宅
仲要長期作戰.....
放工都要長期比人call同覆Whatsapp
無理你係咪私人時間
明明政府責任,個個部門都射波推卸責任唔做野
香港最慘行業不為過.....
我覺得係香港要做對客既工都有少少伏味濃……老實講香港閪人太多……
咪又係衰撚個閪,咁啱你撞正個屋苑經理係麻柒煩既又係仆街
物管工程咪撚做住宅,以前做過真係慘過死
會,但有幾何搵到?
香港地住宅多,做得商廈既又唔太想走,所以難中
物流會唔會慘啲
不嬲都係做物業管理 > 房屋主任

咁行
好過啲柒頭「文員」先
完全同意
還有班業主立案法團,特別是班C奶,完全唔識工程,走來吩咐管理處點樣做,搞到出晒事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞