年經:物管全港最無前途既行業

235 回覆
735 Like 28 Dislike
最仆街係唔識又要講,然後俾枝咪佢揸旗又縮沙
唔係, E
做過一排之後,就明白點解當年德國會搞集中營呢味野出黎
原來咁低嫁我以為apm有4...
同意,俾你拿到MCIH,都只係一條高級廢柴,世間上人性最醜惡既生物。
未計office 班小圈子井底蛙老屎忽
最慘唔係做廢柴呢樣野。問題係當你知道係就算點做而根本改變唔到既情況,出面亦都唔會俾機會你。頂盡完美演繹呢個角色
做耐左已經冇左入行果種要改變人或事既衝勁,但求準時番工準時收工,無風無浪,但無奈有時你想做個平凡打工仔都好難,硬係有啲 L樣係要攪下事,(扮)做下業績,搞下分化,搞下同事。

利申某大地產商的附屬物管公司,離職前是PFM。做過商廈、商場大盤。
我覺得呢行係 睇個人識唔識法例,有無common sense 同做人世唔世故⋯ 我見啲人好多其實都係好無common sense, 做野自我中心, 過到自己過唔到人, 當啲幫手既人係condom...如果officer 年過三十既就會不思進取..越做越仆街越唔用腦...其實要人賞識升職加人工都要用腦架, 有靚位都唔識上啦, 我覺得行行都係咁啦, 唔用腦既咪一直停左喺原地囉

我另外覺得學歷堅重要,我見啲人27有master 底已經AM, 對比我呢啲無學歷既人,我27歲時未係AM搵既人工足足少過佢地10k, 計3年已經少過佢360k.. 所以如果預早鋪好路,個人又有common sense, 做人識世故, 識啲行內知識,我估條路唔難行既

最後,專唔專業真睇你係咩層面睇啦,我記得以前遇過上手公司臨走時請左顧問驗窗,維修啲窗報左$2m, 我地接手覺得唔對路,睇返報告話最經典係所有窗鉸4粒螺絲少左一粒螺絲要加返,但例只要75%數量就pass. 如果擋唔到既話,一隻窗兩隻鉸一棟大廈百九幾隻窗,呢度隨時俾人屈左$1m. 最後我地搵到價$200k攪九掂晒..

呢行就係太多仆街,越做越仆街,咪俾人小到仆街囉

做邊行都好啦,用心用腦去做啦,唔會俾人讚但至少唔會俾人少
sto再上e? 35k up?
唔係,岀面做完e再轉入去做e
完全演繹到物管既精髓
諗住番五日工,點知做到咁心累
啱,真係返五日都心很累聽日又返了
又唔係做老闆
做唔到咪講做唔到
工程呢行轉工話咁易
但搵好工做難
除非你行scheme,咁就冇計
d西盤成日開會開到半夜
做工程都要去聽
有無d hea到爆唔洗ot架
好似公屋盤幾好做,d住戶又唔係業主可以hea 9 佢 (未做過,純ff)
有個friend跳咗入商場睇工程
做做吓同我一齊讀part-time degree考牌
最後而家做咗專業建築測量師

個結論係份工唔啱可以跳
但最緊要有野學
辛苦就緊係㗎啦
自己plan好條career path
有樣野好搞笑,poly PM同GP surveying讀既野係差唔多一模一樣,不過宜家PM grad都有機會搵到surveying既工
讀survey定engine? 人工點
啱呀
西工唔撚做
所以啱啱炒咗個老細
你search下maintenance surveyor / building surveyor
好多公司都有, 人工都有60k
但要考到牌先有
真心慘

剩係呢點已經會懷疑人生
POLY PM可以考HKIS GP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞