(有劇透)致不滅的你 呢套漫畫其實係咪就算點樣寫都冇可能會爛?

241 回覆
37 Like 5 Dislike
問題1
其他人
情敵突然讓路
老母非常遷就個女
串嘴男同學傷重落場

全部為水葉想順利拍拖而行動
所有人圍住佢轉

問題2
我上面咪講咗可以用正常途徑解決問題
唔一定要換老母

佢老母當初都無敲門幫手
咪又係自己離開屋企解決
唔關事阿, 安樂死係個個人有自由意志決定的

同埋我問得你明唔明, 咪就係唔係心靈感應...
我係真係問緊你係咪吸毒個例子唔明, 係真係要俾埋享樂幸福定義你先明咁...?

再者就「咩解釋都唔講, 就成段嘢都同樣冇咩意思」
我覺得呢個觀點都幾無聊, 唔通你唔解釋自由意志, 你打的所有野都無意思?
你都可以咁諗嘅
所以我上面都有問自由意志定幸福/平和緊要
有啲人會自殺抗議
有時候人自殺嘅目的就係要令其他人反省
所以其他人一定有唔開心有陰影,呢個本來就係目的之一

你搵隻異型替換咗自殺者
係貶低緊自殺者嘅決心
係阿, 咪話你傾向敲門者
你實則都唔係講緊自由意志vs「幸福」
你係用緊「幸福」凌駕自由意志

btw咪就係問你, 作者係寫記憶唔會留在腦海中
「冇咗記憶但按劇情睇唔係咩都冇哂」
「消除個別個體極端負面情緒」
你呢兩點唔啱作者講的野喎
你太理想主義啦現實邊有咁順利
前排香港五歲女單嘢仲離譜 結果有冇解決?
都係個句
你問的係自由意志vs「幸福」, 包括重度抑鬱嘅病人呢個例子都係可以揀, 亦即係同套野無關
我同燃狗小菜都係拗緊佢地無得揀
補充
所以回應番之前講
自由意志會同不幸,或者傷心有關係

因為有自由意志就代表
可能有利益衝突
亦代表有傷害他人、令他人傷心嘅可能,例如自殺抗議
用現實方法解決都理想主義
根本敲門者先係漫畫幻想嘅情節

係現實世界,學佢老母
忍到大個離家出走先係最普通嘅做法囉
我上帝視覺佢係轉世靈童
咁敲門者都冇叫人去自殺wo
佢又冇干涉生者嘅決定
佢只係抹消後果令其他人唔受影響

咁我冇講錯wo你話享樂唔係幸福但幸福係點又唔講所以幸福係要你睇得順眼先係幸福?
Good point
但係咪會好啲 我唔敢肯定
高質討論跟唔上
我剩係想睇痴線佬痴女圍屌不死屎忽
我傾向係呢啲嘢冇咁易有結論姐
呢樣野討論咗成千年到而家都仲有哲學家討論緊 點會係你哋三言兩語就講完
根本情緒呢樣野一上嚟就唔係話可以理性解決

你叫人哋忍 就一定忍到?同叫抑鬱病人睇開啲有咩分別?咁自殺啲人係咪全部抵死
前者唔答了, 答過

後者就.....我咪即刻覆咗你傳統來講幸福係wellbeing/maslow, 想點?
係阿, 但你用的例子同套野個關係好低ma
同埋你都唔係傾向冇咁易有結論
你自己都話
「敲門者嘅行為喺宏觀而言令世界變得和平同更幸福 係客觀嘅事實」

你依家都識提哲學家, 到我俾哲學定義你, 你又話「幸福係要你睇得順眼先係幸福」
係架
所以我上面咪講咗有啲問題係解決唔到
呢個亦係自由意志嘅體現

如果你要
你愛上嘅人一定要愛你
屋企人一定要愛你

咁就唯有否定佢地嘅自由意志
先有可能
但你用吸毒嚟類比本身就唔啱
點解佢令世界減少負面情緒就係吸毒就連結唔到well-being同滿足自我實現我唔明點解可以跳咗去呢度
btw 唔計你啲FF
「冇咗記憶但按劇情睇唔係咩都冇哂」
「消除個別個體極端負面情緒」

點解抹消記憶唔係干涉生者嘅決定
我話「敲門者嘅行為喺宏觀而言令世界變得和平同更幸福 係客觀嘅事實」係展示緊現實緊要定幸福緊要呢樣爭議 唔係結論嚟wor但你就一句話我傾向敲門者 我唔同意你哋落結論姐 唔代表我立場就相反嘅
冇話一定
咪話漫畫展示緊呢啲嘢
主角冇落手殺假阿媽都係呢個原因
頂咁我問你係咪唔明吸毒, 你又唔答
唔用吸毒啦, 單純講減少負面情緒, 就Hedonism主張
well-being主要會連結一派叫Eudaimonia, 咁就古希臘個邊, 都係類似human flourishing, prosperity, 有痛苦中學習的概念等等
「敲門者嘅行為喺宏觀而言令世界變得和平同更幸福 係客觀嘅事實」
係展示緊爭議, 唔係結論!???
因為佢某程度上係阻止緊負面情緒嘅擴張
決定去死呢樣嘢係當事人做
如果幫埋你減壓都仲去死
姐係話正常情況應該再早就頂唔順死咗

後面嗰句我係講緊死者關聯嘅人嘅情緒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞