(有劇透)致不滅的你 呢套漫畫其實係咪就算點樣寫都冇可能會爛?

241 回覆
37 Like 5 Dislike
但強佔咗泉喎

仲有小妹妹
係一有自殺傾向就會強佔
所以我上面講有宗教仲癲, 可以拉哂普通人入
同你現實一樣, 好多宗教叫你自焚, 日本放毒氣殺人etc., 咁即係可以鼓吹極多普通人有自殺傾向, 跟住又強佔
三森係自願架wo
講開宗教

反不死教會去左邊
會唔會再出場
只係趁虛而入

人地想自殺/咁啱被人殺
唔代表想讓自己身體俾異型用

同埋敲門者係對自己有利就搬龍門

泉好明顯就係非自願,
咪又係被隊死
又唔見敲門者有阻止水葉,或者唔用泉嘅身體

唔係彭迫佢講出口
咪仲係「自願」
佢結合埋仲癲
即係反神論,眾生平等但原來全部敲門
叫全人類斬哂啲根都痴線
其實到現代篇
好想睇吓守護團後代有冇可能反抗敲門者控制

但結果喺繼續病嬌
我覺得咁強調愛
不死又要學愛
佢兩個可能真係要拍下拖先令水葉反敲門教?
想睇三方混戰

主角 反不死 敲門
好多嘢可以拗
覺得「只係趁虛而入」其實係一廂情願嘅諗法 如果佢一直都繼續痛苦冇開解到呢?咁點樣對佢先係好?敲門者而家係做法係

輕度自殺傾向-短暫佔據精神代替宿主承受壓力 宿主醒返後唔會有唔開心嘅呢段記憶
嚴重自殺傾向-大多數時間佔據精神 代替宿主擔任社會角色 避免宿主精神不穩定下做出偏差行為
作出自殺行動後/被殺後-完全佔據肉身 代替宿主繼續生存 令負面情緒唔會擴散

用傳統嘅觀點你可以話一個人嘅身份角色地位係屬於個人嘅嘢 其他人冇權佔用 但對於一個決意去死或已死嘅人呢樣野已經變得唔重要
而敲門者嘅行為喺宏觀而言令世界變得和平同更幸福 係客觀嘅事實(起碼對不知情者嚟講係)
咁爭議嘅點在於 你覺得客體嘅睇法同現實觀感緊要啲(或者有更多嘢啦)定係主觀嘅精神平和同總體嘅幸福緊要啲 我覺得呢樣係現世篇探討嘅核心價值 必須要睇得明呢樣先
令世界變得和平同更幸福唔係客觀嘅事實

主講幸福啦
呢個問題好似吸毒緊, 吸毒令你好快樂, 但唔係令你幸福
情況就係你辯論mill個隻utilitarianism甚至hedonism(享樂主義)
有個問題係要你簡一世睇simpsons, 定一世睇shakepare, 的確大家會簡simpsons, 但係帶來享樂, 唔係幸福

至於你講不知情者就更大問題, 咁知情之後呢?或者好似死後啲靈魂呢?因為佢地唔係實體存在, 所以佢地幾想囉返身體都唔重要?
又或者好似多重人格嘅人, 佢地會有mark時間表的習慣, 佢地知有啲時間唔見咗又會點?
都市大部分人都有輕度自殺傾向, 重點係點解要一樣野自動幫我地決定無咗記憶, 同樣地痛苦都係成長一大根源, 你一被火燒會痛, 但下下被人del記憶, 你永遠都唔知燒係會痛
我反而覺得現世篇探討嘅野一早由彭王子講咗

第一就係
人應該有選擇權,
仲有自己嘅痛苦係屬於自己,
唔應該由其他人受

特別係敲門者根本無俾人選擇,
佢地係擅自入人地身體,
擅自受咗人地嘅苦同壓力

人地想死,唔代表想俾異型入身體取代自己活下去,
根本兩件事黎

首先水葉老母果單已經係敲門者擅自殺人
仲搶埋佢身體,都無尊重過老母想法

第二件事就係,想死嘅諗法有陣時只係暫時性,人有事會改變諗法
三森就係好例子
但個敲門者無還番個身體俾佢

第三件事就係
唔同人有唔同諗法,
就一定會造成不幸福的世界

想幸福可能只能等死後去樂園,
咁到時就所有野都如你所願,
好似瑪奇死果時果種開心情況

例子就係水葉母女
而家嘅假老母只係一件扯線公仔,
做水葉期待嘅事
相反真老母狠心到話可以殺咗個女

敲門者只係為咗水葉嘅幸福犧牲咗老母嘅生存權
都唔算係真正幸福嘅世界,只係其中一個人幸福咗
享樂非幸福+1

仲要水葉老母都唔幸福
得水葉幸福
成個世界圍住水葉轉
但我覺得作者好似想推黑妹

敲門者開壞咗個頭
病嬌到咁不死好難愛上
屌我都好想黑妹
係時候睇下不死有返啲正常人interaction
黑妹仲要真係有細心諗過先知自己係真鍾意不死
同埋現實黎講
健康嘅愛情要心理健康嘅人先實現到

水葉同敲門者咁有病好難做到
而家水葉咪已經潛意識利用敲門人除去所有情敵
全部阻住佢拍拖嘅人都出晒事
唔會話你錯 呢個係其中一個可以argue嘅位但我都針對回應返幾點我覺得有啲問題嘅位

主講幸福啦
呢個問題好似吸毒緊, 吸毒令你好快樂, 但唔係令你幸福
情況就係你辯論mill個隻utilitarianism甚至hedonism(享樂主義)
有個問題係要你簡一世睇simpsons, 定一世睇shakepare, 的確大家會簡simpsons, 但係帶來享樂, 唔係幸運

你講咗兩個你話享樂唔等於幸福嘅例子
但其實究竟點解唔係同點去定義 你完全冇講

至於你講不知情者就更大問題, 咁知情之後呢?或者好似死後啲靈魂呢?因為佢地唔係實體存在, 所以佢地幾想囉返身體都唔重要?

首先敲門者冇打算比現世嘅人知
第二乜死人唔係suppose冇得返生嘅咩?就連主角群都冇諗住比全世界知佢哋有得復活人啦 一旦人人都知死咗可以返生 生命唔係得一次 咁就冇人再珍視生命 到時又衍生令一啲嘅問題
同埋死者靈魂可以去另一個世界 劇情叫呢個做樂園 主角群一啲冇復活到嘅人就係去咗樂園 同現世再冇關係

都市大部分人都有輕度自殺傾向, 重點係點解要一樣野自動幫我地決定無咗記憶, 同樣地痛苦都係成長一大根源, 你一被火燒會痛, 但下下被人del記憶, 你永遠都唔知燒係會痛

冇點解 你只要知道佢行動嘅動機同具體影響係咩 佢話冇咗記憶但按劇情睇唔係咩都冇哂 到最後決左捨棄生命嘅人都係自己本人 如果佢由痛苦中成長咁ok好正面好勵志 但如果唔得咪選擇死 都一啲都唔罕見 敲門者嘅做法係消除個別個體極端負面情緒對外界嘅牽連
泉嘅死同敲門者無關係水葉精神崩潰下嘅行動
但呢件事上係

本身係泉想死
然後水葉唔忍心
於是主動成為幫老母承受嘅人
而泉被拯救但忽略咗水葉感受
成為咗自己以前最驚嘅嗰種人
一個麻木嘅加害者
你話世界圍住水葉轉唔係好公平
睇番139話,應該係敲門者都有份

佢話係兩者產生共鳴
然後為排除壓力就殺人

如果敲門者真係想人幸福,
包括泉嘅幸福,
就應該阻止水葉
但而家好明顯敲門者只係為水葉創造出一批扯線公仔
我意思係敲門者所作所為
只係創造出一個圍住水葉轉嘅世界

原本果個未有敲門人干涉嘅世界當然唔幸福啦
但咁先係正常
因為人有選擇權,自然會造成矛盾
但應該用其他方法解決,唔係殺人/搵異型換走果個人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞