[工程屍]2021準見習工程師搵工情報&失業調查(46)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
可唔可以講多d
風間巴咁又唔好咁講
係香港讀工程個個都係精英
hku cu ust poly city thei讀得engine全部都係精英
唔讀engine個d先係垃圾
要知道讀工程的精英都係為左建設香港而唔係為左金錢利益
香港工程世一
仲有珠大 同 Rmit
Sorry 仲有OU
我覺得過三就夠......
其他真係睇你cv, intern, 比賽, 上莊, interview表現
因為我都識身邊唔少朋友啱啱過三但cv好照入2A同政府
Deadlist
Dean list
你不如直接講其中一個特徵係多hku啦
第二個特徵係女嘅second low都入到
(上年男嘅sec up好似入geg
最top嗰班仲分咩大學呀....高分低能
你都知33 34分都會有人揀civil
你咪睇吓佢入唔入到囉

intern都係 當你上司喺email比人屌趕唔切出圖
夜晚OT到12點都未收得工
而你6點已經放咗工
你只係個intern仔 唔好講咩”由上而下” 連”由下而上”都做唔到啦
得自己都有多話半年嘅intern exp. 做過3個discipline
有做過report, run plaxis, 落site, 執 tech specifications
工作內容係幾有趣 當你冇工作責任嗰時
就算落地盤都好有趣 睇啲嘢慢慢咁起
但係人哋帶老母返工又拎出嚟講咩...
*我自己都有多過半年intern exp*
曲定直
男嘅SEG? 上幾年聽過吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞